GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šaron sa osmehom razoružao protivnike

BEOGRAD - Parlamentarni izbori u Izraelu biće održani 28. marta 2006, izjavila je juče u Jerusalimu portparol izraelskog parlamenta Đorda Pordes.

Pored levice i desnice, na izbore će izaći i juče zvanično priznata Nacionalna odgovornost, nova "nacionalno liberalna" stranka centra koju je u ponedeljak sa širokim osmehom na licu najavio izraelski premijer Arijel Šaron. Platforma koju je on ocrtao u govoru zajednička je i levici i desnici. Pošto je izraelska politička scena podeljena na desnicu (Likud, Šaas i još sedam partija) koja neće da pregovara s Palestincima, i levicu (Laburistička stranka, Šinui, Merec i još tri stranke) koja neće da vlada Palestincima, može se pretpostaviti da će čuveni general uspeti da privuče nezadovoljne s obe strane.

Korumpirani otac i sin

Šaronov sin Omri smatra se najkorumpiranijim poslanikom, a sam Šaron dospeo je među pet najkorumpiranijih članova vlade, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnjenja. Šaron je najavio da će, ako ga treći put izaberu za premijera, ponuditi Palestincima nezavisnost, ako oni budu garantovali bezbednost Izraelaca.

On je rekao da će Nacionalna odgovornost raditi na stvaranju mira s Palestincima na osnovu međunarodnog plana "Mape puta ka miru" i da će se u zemlji boriti protiv siromaštva i obračunati se s kriminalom. To je levo opredeljenim biračima zvučalo dovoljno primamljivo, a pametno je zato što Perec ne napada Šarona zbog povlačenja iz pojasa Gaze (to radi Likud) nego zbog ekonomije. Šaron će s centra lakše odgovarati na takve napade. Istovremeno je kazao da novih unilateralnih povlačenja neće biti (ko je pomislio da će evakuisati jevrejska naselja i sa Zapadne obale, grdno se prevario) i ponovo beskompromisno pozvao na razoružanje palestinskih terorista i osiguravanje bezbednosti za Izrael. Muzika za desničarske uši.

U Izraelu nema stranke centra, što Šaronu daje blanko prostor, ali problem je u tome što je centar prazan zbog toga što (bar do sada) nije imao plodno tle. Nekadašnji premijeri David Ben Gurion i Šimon Peres pokušali su svojevremeno da skrenu ka centru i nisu uspeli. Osim evidentne generalne nesklonosti Izraelaca centru, Šaron će biti dodatno ranjiv: desnica će ga napadati posle svakog palestinskog terorističkog napada.

Ali onaj Šaronov osmeh nije bio tek reda radi; on je svestan da je trenutno najpopularniji političar u zemlji. Najnovija anketa koju je sproveo list Haarec pokazuje da 37 odsto Izraelaca želi da on bude premijer, dok njegov protivnik, lider laburista Amir Perec, uživa podršku 22 odsto stanovnika. Čini se da Šaron i njegovi savetnici veruju da će im se rizik isplatiti i da će uspeti ne samo da pobede na predstojećim izborima, nego i da formiraju stabilniju koaliciju nego što su bile dosadašnje. Ne bez razloga: neke ankete pokazuju da bi mogla da dobije između 30 i 33 mandata u Knesetu, što će biti dovoljno da Šaronu obezbedi i treći premijerski mandat.

Nova Šaronova stranka sada ima podršku 16 poslanika Kneseta, od kojih su 14 likudovci i jedan laburista. Među likudovcima su Šaronov zamenik Ehud Olmert i još tri ministra, ali upadljivo izostaje ministar odbrane Šaul Mofaz koji će se očigledno pridružiti bar još šestorici pretendenata na presto u Likudu. Glavni među njima je bivši premijer Benijamin Netanijahu, stari Šaronov partijski rival koji je konačno dočekao svojih pet minuta.

Vesna Popović


vesti po rubrikama

^svet

Šaron sa osmehom razoružao protivnike
 


     


FastCounter by LinkExchange