GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zoran Predin, pevač legendarnog slovenačkog sastava Lačni Franc

Buđenje dobrih starih vremena

Ušli smo u istoriju roka kao bend koji razmišlja vlastitom glavom i koji se bori protiv dosade i gluposti. To nam je sasvim dovoljno. Za nas nije bilo granica tada, i nema ih ni sada

Pre nekoliko meseci - 15 godina posle poslednjeg studijskog albuma i 10 godina posle poslednjeg koncerta - ponovo su se okupili originalni članovi Lačnog Franca, kultnog slovenačkog sastava iz novotalasne ere. Motiv za takav "iskorak" bio je jedan revijalni koncert u Ljubljani, međutim, kako to već biva, taj neobavezni nastup bio je suviše dobar da bi se samo na njemu završilo. Mada nova ploča nije u planu, jesu koncerti u gradovima širom nekadašnje Jugoslavije. U Beogradu Lačni Franc će nastupiti 2. decembra u Studentskom kulturnom centru.

- Nismo prestali da radimo kada smo stigli do tačke kada je nestalo ideja, već onda kada su druge želje, snovi i planovi bili toliko jaki da je došlo vreme da se i njima posvetimo. Posle toga, kada smo završili sa fakultetima, poslovima, porodicama, samo smo čekali dobar razlog da se ponovo okupimo - kaže za Glas Zoran Predin, spiritus movens Lačnog Franca, ističući kako je taj dobar razlog za ponovno okupljanje bio ovogodišnji koncert "Duboka grla" u ljubljanskim Križankama.

- Svake godine tu okupljam mlade bendove koji imaju šta da kažu. Da bismo dali podršku tom koncertu, odlučili smo da se ponovo okupimo i napravimo onaj pravi rokerski, ljuti, glasni program koji nas je i proslavio. Reakcija vrlo mlade publike, koja nas nikad zapravo nije čula već je o nama čitala ili nas je slušala preko ploča, bila je toliko dobra da smo odlučili da taj nastup ponovimo u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Skoplju i drugim gradovima. Sad smo na trećoj stepenici i želimo da i mladim Beograđanima pokažemo da mi matorci još uvek znamo da sviramo rok i da nismo dosadni.

Lačni Franc je nekada bio istinska rok atrakcija na čitavom prostoru nekadašnje Jugoslavije, kako danas to funkcioniše?
- Još bolje. Mi smo još rok atrakcija i mislim da smo opravdano ušli u istoriju roka kao bend koji razmišlja vlastitom glavom i koji se bori protiv dosade i gluposti. To nam je sasvim dovoljno. Za nas nije bilo granica tada, i nema ih ni sada. Samo su se neke spoljne stvari promenile, ali za nekoliko godina ćemo svi opet biti u istoj državi, u Evropskoj zajednici. Rokenrol mora uvek da živi i to je ideja koju mi širimo. Lačni Franc ima misiju da budi neka dobra stara vremena i osećaje iz onog doba inplantira u ovo vreme.

Da li planirate i povratak u formi novog albuma?
- Ne. Jednostavno, mi smo svoje rekli. Sada želimo da pružimo mogućnost sebi i mladima da ponovo doživimo vreme "novog vala", jer taj rokenrol je deo neke zajedničke pozitivne istorije.

Kako vam se čine savremena "talasanja" rok scena?
- Mislim da premalo znam o novim rokerima da bih mogao da ocenjujem njihov kvalitet. Međutim, plašim da moderna rok scena nije na nivou one iz novog vala, jer je biznis pokvario muziku do te mere da ona više služi propagandi.

Koliko se vaša solo karijera uklapa u stil Lačnog Franca?
- Ne uklapa se. Muzika koja nas je proslavila, to je samo Lačni Franc i ništa drugo. S druge strane, sada radim više različitih stvari. Imam bend koji se zove Žive legende s kojim ostvarujem deo mojih želja koje se tiču stvaranja neke pristojne pop-rok muzike, kao i bend koji se zove Orkestar radio pamet, sa kojim nastupam po svetu, a sviramo džez-džipsi-sving muziku, ako se tako može nazvati. Moje obaveze su velike i moram mnogo da radim da bih se kvalitetno brinuo o svojoj porodici. Tako da sam od jedne talentovane lenčuge postao radiša, koji je i sam sebi ponekad neugodan.

Ana Kalaba


vesti po rubrikama

^kultura

Buđenje dobrih starih vremena
Stjepko Gut otvara Međunarodnu džez radionicu
 


     


FastCounter by LinkExchange