GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Policija "poljubila vrata" tražeći optužene za ubistvo Boška Buhe

Poternica za Makom, Karlosom i Maljkovićem

BEOGRAD - Krivično veće Specijalnog suda prihvatilo je juče predlog zamenika specijalnog tužioca i odredilo pritvor Željku Maksimoviću Maki, Nikoli Maljkoviću i Vladimiru Jakšiću Karlosu, optuženim za ubistvo policijskog generala Boška Buhe. Veće je odbacilo tužiočev predlog da se odredi pritvor Draganu Iliću Limaru, optuženom za naoružavanje Makine grupe.

Policija je prekjuče tražila okrivljene, ali ih nije našla kod kući. Ukoliko ih ponovo ne nađu, za njima će biti raspisana poternica. U Maljkovićevoj kući našli su samo njegovu babu. Prema nezvaničnim informacijama, Maksimović se krije u Španiji, a Maljković i Jakšić u Crnoj Gori. Advokat Stevan Protić, branilac Maksimovića i Jakšića, kaže da ne zna gde su njegovi klijenti, dodajući da ne moraju uvek da budu kod kuće. Protić je kazao da nije u kontaktu sa svojim branjenicima, dodajući da je Jakšić bio u Crnoj Gori, ali da ne zna gde je sada. Novinar Glasa juče je pokušao da stupi u kontakt sa Maljkovićevim ocem Branislavom, ali je njegov mobilni bio nedostupan. Branislav Maljković je ranije demantovao tvrdnje da je njegov sin u Kotoru, navodeći da od izlaska iz zatvora, 18. novembra prošle godine, živi stalno u Beogradu.

Specijalni sud oslobodio je u novembru prošle godine članove Makine grupe optužbe za ubistvo generala Buhe, uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza da su oni izvršioci. Optuženi su posle dve godine pušteni na slobodu, a za Maksimovićem je povučena poternica. Međutim, Vrhovni sud Srbije ukinuo je ovu presudu, uz objašnjenje da je obrazloženje prvostepene odluke "nejasno".

VSS je prvostepenom sudu posebno zamerio što nije dovoljno analizirao prisluškivane razgovore Makine grupe i što nije prihvatio iskaze ključnog svedoka Slobodana Resimića Talijana i Slavka Pejice, koji su prepoznali glasove okrivljenih. U svojoj odluci VSS navodi da je niži sud prihvatio nalaze veštaka da se ne mogu dešifrovati izrazi iz prisluškivanih razgovora i da se "sud nije ni potrudio da veštaku predoči da su pojedini svedoci upotrebljavali iste izraze na sudu".

D. Ć.


vesti po rubrikama

^hronika

Uhvatiti ubicu
Neće te spasti ni 10 "gorila"
Rudaru kamen iskidao grlo
Poternica za Makom, Karlosom i Maljkovićem