GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Povređeni iz rudnika "Soko" uspešno se oporavljaju u niškoj bolnici

Rudaru kamen iskidao grlo

NIŠ - Rudar Milisav Korać (31) iz Berana, koji je teško povređen u ponedeljak u eksploziji u rudniku "Soko" kod Sokobanje, juče je operisan na Klinici za uho, grlo i nos u Nišu. Njegov kolega Stanimir Jović (49) iz Zvornika uspešno se oporavlja i juče je iz šok sobe prebačen na Odeljenje hirurgije. Treći povređeni rudar Kojo Ristić (48) iz Lobucka zbog oštećenja oka upućen je na lečenje u Beograd. Trojica rudara povređeni su kada je prilikom bušenja stene aktivirana eksplozivna kapisla, zaostala od prethodnog miniranja. U trenutku eksplozije u jami, na dubini od 180 metara, bila su četiri rudara. Nakon što im je prva pomoć pružena u Sokobanji, rudari su upućeni na dalje lečenje u Niš i Beograd.

- Eksplozija je kod Koraća izazvala povredu desne strane grkljana. Pacijentu je polomljena tiroidna hrskavica, a grkljan podeljen na dva dela. Očistili smo ranu i izvršili rekonstrukciju ovog organa, ali će pacijent morati duže vreme da nosi metalnu kanilu u grlu. Nije životno ugrožen, ali je još neizvesno u kojoj će meri moći da vrati moć govora - rekao je za Glas dr Dušan Milisavljević, načelnik hirurškog odeljenja ORL Klinike.

Stanimir Jović biće zadržan u niškoj bolnici još pet do sedam dana radi posmatranja.
- Kod Jovića su utvrđene višestruke povrede glave i tela komadićima rude i kamena bez prodora u telesne šupljine. Svi vitalni parametri su mu stabilni, ali će biti zadržan na lečenju radi kontrole - kaže za Glas dr Veroljub Pejčić, direktor Klinike za hirurgiju.

Rudar Jović navodi da deset godina radi u rudnicima i da nikada ranije nije imao nikakvu nesreću. - Tog dana bio sam sa trojicom kolega na dubini od 180 metara. Bušili smo neku stenu. Odjednom je odjeknula eksplozija i odbacila me na zid. Pomoć je stigla vrlo brzo. Sada sam dobro, nemam nikakvih bolova - kaže Jović.

Na Kliniku za uho, grlo i nos juče su iz Berana stigli roditelji Milisava Koraća.
- Tri godine je radio u rudniku "Soko". Uvek smo strahovali da će mu se nešto desiti. O nesreći su me obavestili bratanci koji žive u Nišu. Još ga nismo videli. Čekamo da ga izvedu iz operacione sale. Brinemo se da li će ponovo progovoriti - kaže Dragomir Korać, otac povređenog rudara.

D. K.


vesti po rubrikama

^hronika

Uhvatiti ubicu
Neće te spasti ni 10 "gorila"
Rudaru kamen iskidao grlo
Poternica za Makom, Karlosom i Maljkovićem