GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Anonimne pretnje Maji Kovačević-Tomić, portparolu Specijalnog suda

Neće te spasti ni 10 "gorila"

Nepoznati muškarac u crnoj "kordobi" bez tablica čekao sudiju ispred zgrade, a njenom pratiocu poručio: "Majmune, ni deset takvih kao ti neće joj pomoći!"

BEOGRAD - Sudije Specijalnog suda za organizovani kriminal ponovo su na meti nepoznatih napadača. Kako Glas saznaje iz dobro obaveštenih izvora, ovoga puta meta njihovog interesovanja bila je sudija i portparol Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić, koja sudi u slučajevima za najteža krivična dela, a ujedno je zadužena za komunikaciju s medijima za sve procese koji se vode u ovom sudu.

Prema našim informacijama, nepoznati muškarac u crnoj "kordobi" bez registraskih oznaka došao je pre dva dana rano ujutro pred zgradu u kojoj stanuje sudija Kovačević-Tomić. Neki minut ranije, po sudiju su službenim kolima došli pripadnici policijskog obezbeđenja. U trenutku kada je pratilac iz MUP-a pozvao sudiju na interfon da siđe ispred zgrade, naišao je nepoznati muškarac i kroz poluotvoreni prozor dobacio: "Majmune, ni deset takvih kao ti neće joj pomoći!" Potom je dodao gas i odjurio velikom brzinom. Prilikom bekstva, očešao je parkiranu "zastavu 101". Policija je krenula u potragu za "kordobom" bez tablica, ali nije nikoga uhapsila.

Sudija Kovačević-Tomić je član veća koje sudi Kristijanu Goluboviću, optuženom za reketiranje. Zbog iznude, sudija je izrekla višegodišnje kazne članovima kruševačke grupe Zorana Jotića Jotke. Bila je član veća na suđenju grupi od 40 članova takozvane novosadske "Firme", koji su ukupno osuđeni na 168 godina zatvora.

Pre ovog slučaja, predsedniku Specijalnog suda Milanu Raniću nepoznati lopovi su marta ove godine ukrali "golf 4", vredan 12.000 evra. Automobil je ukraden noću ispred zgrade u kojoj živi sudija Ranić, a simptomatično je da su lopovi i pored više luksuznih vozila ukrali baš automobil prvog čoveka suda za organizovani kriminal. Prethodno veče sudiju su pratile nepoznate osobe u velikom džipu i u nekoliko navrata mu preprečile put. Iste večeri, sudiji Raniću se iz neke kafane javio anonimni muškarac koji je od njega tražio 2.500 evra kako bi mu vratio auto.

Sudija je takvu ponudu odbio, a policija nije otkrila kradljivce iako u Beogradu ima samo nekoliko takvih skupocenih džipova. Sudija Ranić je predsednik Krivičnog veća koje odlučuje o pritvorima, osudio je tzv. požarevačku grupu Mlađana Mićića Pacova na višegodišnje kazne zatvora, a trenutno grupi Kristijana Golubovića sudi za iznude.

Ovo nisu jedine pretnje koje su dobijale sudije Specijalnog suda. Pre godinu dana, članu veća koji sudi za ubistvo premijera Zorana Đinđića neko je poslao crvene ruže, a sudije se suočavaju i sa drugim neprijatnostima o kojima ne žele da govore, iako se ne mogu podvesti pod "slučajnosti".

D. Ćuruvija


vesti po rubrikama

^hronika

Uhvatiti ubicu
Neće te spasti ni 10 "gorila"
Rudaru kamen iskidao grlo
Poternica za Makom, Karlosom i Maljkovićem