GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 22. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mladi Japanci su od svog uličnog izgleda napravili novi modni stil

Najbolja kič predstava na svetu

Ako vas Japan asocira na kimono i gejše, sigurno ste predstavu o modi sa tog podneblja stekli iz filmova. Trendovi sa tamošnjih ulica svim Evropljanima mogli bi da ukažu kako pobeći od često dosadne uniformisanosti, koja vlada i kod nas. Tokio možda jeste pun kiča, tinejdžerke liče na pokretni cirkus, ali zamislite da ujutru izađete iz svog stana i budete okruženi šarenim ljudima. Zar vam se rasploženje ne bi automatski popravilo?

Šta je moderno?

Izgled "francuskih sobarica" veoma je popularan. Kratke crne suknje dopunjene belom čipkom i crne bluze sa puf rukavima. U Tokiju se na jednoj strani ulice mogu videti i tinejdžerke obučene u uniforme medicinskih sestara, a na drugoj devojke obučene kao male devojčice, sa plišanim medama u rukama.

Apsolutni hit u Japanu

- platforme
- minijaturni mobilni telefon sa visuljcima u obliku junaka iz crtanog filma
- mini suknje
- plastični providni kišobrani
- repići životinja zakačeni na kosu umesto umetka
- zvončići
- majice sa glupim natpisima na engleskom ("koliko je zabavno biti dizajn?")
- roze i plave perike
- pink i narandžasta boja
- maca "Hello Kitty" (ima je i kod nas u kineskim buticima)
- umeci za kosu
- Odri Hepbern - niko ne pokušava da liči na nju, ali je zaštitno lice osam vodećih kompanija i ima je na mnogo bilborda.

Druga krajnost su mladi ljudi inspisrisani "Intervjuom sa vampirom", plave perike sa loknama i haljine koje izgledaju kao da su stigle direktno iz 18. veka. Sve kreacije se mogu kupiti gotove, dakle kreativnost nije neophodna. Dovoljno je da mladi Japanci imaju koliko treba novca.

Oni koji preferiraju gotički-pank izgradili su nešto individualniji stil, a u njemu ništa nije seksi. Nema korseta, pvc brushaltera ni nisko sečenih pantalona. Svi su na visokim platformama, na licu imaju kreč beli puder, tešku šminku i na usnama nose plave karmine. Pripadnice nežnijeg pola pokušavaju da izgledaju mlađe u bebi dol haljinicama i sa plišanim igračkama umesto pratećih detalja.

Ovako obučeni mladi se u Tokiju okupljaju nedeljom u Jojogi parku i tamo su po ceo dan. Šetaju, pričaju i poziraju radoznalim fotografima, a to s u obično sredovečni Japanci ili Evropljani.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za utorak
Najbolja kič predstava na svetu
Usko da puca
Ogrnite se
Modesti Blejz sigurno nije apa-drapa
Rober maneken kod nas
 


     


FastCounter by LinkExchange