GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 22. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pozorište "Boško Buha" od januara 2006. otvara večernju scenu

Srpske zvezde igraju Šekspira

Mladu publiku privući će i već poznata glumačka imena. U komadu "Ukroćena goropad" igraće Katarina Radivojević i Andrija Milošević. U februaru je planirana premijera "Dva viteza iz Verone", sa Nenadom Stojmenovićem i Marijom Vicković

Posle nekoliko pojedinačnih pokušaja, poput predstave "San letnje noći" u režiji Jagoša Markovića, pozorište "Boško Buha" od januara 2006. godine kreće sa otvaranjem večernje scene. Prva sezona biće u znaku Šekspira - postavlja se pet drama. Ono što je neobično, bar za beogradska pozorišta, jeste vreme početka predstava - 21.20 ili 22 sata.

- Neće to biti scena isključivo namenjena mladoj publici. Vreme početka predstava možda će je tako profilisati, ali to nam je i bio jedan od ciljeva - aktiviranje nove publike - rekao je Boško Đorđević, upravnik pozorišta "Boško Buha", obrazlažući odabir Šekspirovih komada kao neku vrstu spoja onoga što pozorište radi na, sada bi se već moglo reći, dnevnoj sceni.

Otelo - jedina tragedija

U planu je da se postavi samo jedna tragedija, "Otelo" u režiji Jovana Grujića. Naslovnu ulogu tumači Ivan Jevtović, a igraju još Andrej Šepertkovski (Jago), Marija Karan (Dezdemona)... Četvrta predstava je "Bogojavljenska noć" u režiji Bojane Lazić. Za sada je izvesno da će igrati Anita Mančić, dok za petu "Buru" je za sada siguran jedino reditelj - Ana Đorđević.

- Naredna sezona predstava za decu biće pod sloganom "Fabrika bajki". Pitajući se šta je to što u svetu odraslih odgovara toj estetici, shvatili smo da je to jedino Šekspir. Biće to ujedno i prilika da mladim rediteljima, predvođenim iskusnim Milanom Karadžićem, damo priliku da se iskažu radeći najvećeg klasika - dodao je Đorđević, najavljujući "ubrzanog Šekspira" koji ne traje duže od dva sata što, kako kaže, predstavlja prilagođavanje sa novim tempom života.

Mladu publiku svakako će, osim kasnijeg započinjanja predstava, privući i već poznata mlada glumačka imena. Sada je u toku rad na komadu "Ukroćena goropad" u kome, u režiji Milana Karadžića, uloge tumače Katarina Radivojević i Andrija Milošević. Premijera se očekuje 21. januara 2006. godine.

U februaru je planirana premijera "Dva viteza iz Verone", rimejk Gorana Šušljika sa istom podelom koju je odabrao i pre četiri godine kada je prvi put u ovom pozorištu postavljao komad. Igraju: Nenad Stojmenović, Marija Vicković, Sonja Kovačević, Katarina Radivojević.

Koncept večernje scene još nije u potpunosti uobličen. U planu je da se predstave igraju četvrtkom, petkom i subotom. Sreda je predviđena za gostovanja, a postoji mogućnost da utorak bude rezervisan kao muzičko veče.

B. Bošnjak


vesti po rubrikama

^kultura

Srpske zvezde igraju Šekspira
Turbo-folk je pretnja civilizaciji
Nova evropska teatarska akcija
Humanitarni koncert "Nadigrajmo nasilje"
 


     


FastCounter by LinkExchange