GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 22. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Višemesečna finansijska afera potresa Dom učenika srednjih škola "Beograd"

Direktor "brljao", ministar aminovao

Zaposlenima u Domu najviše smeta što se "sankcionišu oni koji istinu iznose u javnost, a ne oni koji snose krivicu", odnosno što ministar prosvete Slobodan Vuksanović i pored svih dokaza nije smenio Tomovića

Dom učenika srednjih škola "Beograd" još od juna ove godine potresa afera oko finansijskih malverzacija za koje je direktor ove ustanove, Miraš Tomović, osumnjičen posle nalaza budžetske inspekcije Ministarstva finansija, kojim je ustanovljeno da je na nelegalan način dom oštećen za skoro šest i po miliona dinara koje je direktor trebalo da vrati u roku od 120 dana.

Prema rečima učenika i zaposlenih u domu, reč je o novcu koji je Tomović "nezakonito isplatio pojedinim službenicama na ime uvećanih koeficijenata i zarada u proteklom periodu". Prema istim navodima, on je određenim radnicama davao trajne stimulacije u visini od 10 do 20 odsto, što je obrazloženo "uvećanim obimom posla". Pošto je inspekcija utvrdila ove nepravilnosti, direktor je jednostavno smanjio plate zaposlenima i na taj način vratio novac u budžet.

Dalje je utvrđeno da je bez saglasnosti Ministarstva prosvete Tomović uzeo kredit od "Delta" banke od skoro dva miliona dinara te da je 12 dana kasnije telefonom obezbedio saglasnost članova Upravnog odbora za nabavku dva "fijata", od kojih, tvrde zaposleni, jedan koristi sam Tomović, tako da je 2004. godine Dom izdvojio 850.000 dinara samo za benzin, iako je planom bilo predviđeno samo 100.000.

Profesor Vukica Karadžić, koju je direktor suspendovao, kaže da se u listu Tomovićevih (ne)dela može ubrojati i nepotizam, pošto je "na odgovorna mesta zaposlio ljude bez odgovarajuće školske spreme, kojima je onda morao da uzima pomoćnike, tako da sada u imamo pomoćnike pomoćnika pomoćnika".

- Primera radi u Domu je na funkciji komercijaliste tehničar hortikulture! Povrh toga, Tomović primenjuje revanšizam. Zaposlio je veliki broj radnika obezbeđenja, koji se, umesto da štite učenike, ponašaju represivno prema njima i profesorima. Većina profesora misli isto ovako, ali se plaše da progovore da ne bi ostali bez posla - tvrdi Karadžićeva i dodaje, da joj "najviše smeta što se sankcionišu oni koji istinu iznose u javnost, a ne oni koji snose krivicu", odnosno što ministar prosvete Slobodan Vuksanović, i pored svih dokaza nije smenio Tomovića.

Kako ističu zaposleni, inspekcija je utvrdila i da je Tomović službenim mobilnim telefonom pravio mesečne račune od čak 27.000 dinara, dok je njegov brat, inače komercijalni direktor u Domu, Budimir Lazović, u proseku trošio 10.000 dinara mesečno na telefonske impulse. Konstatovano je i da je protivno Zakonu o radu, direktor zaključio čak 278 ugovora o radu sa 46 lica, iako su u Domu već postojali radnici koji su obavljali te poslove, što je Dom koštalo više od pet miliona dinara.

Među brojnim malverzacijama koje se direktoru stavljaju na teret posebno se ističe ona po kojoj je abonentske knjižice, koje bi na početku svakog meseca trebalo da se besplatno dele učenicima, naplaćivao po ceni od 100 dinara, što nigde nije zavedeno. Zbog toga se budžetska inspekcija u septembru vratila u Dom, a po rečima Karadžićeve u istragu se uključio i UBPOK.

Direktor Tomović juče nije bio u kancelariji kako bi odgovorio na ove optužbe, dok se na njegov mobilni telefon javio ženski glas, koji nam je objasnio da "direktor nije tu i da neće da daje izjave povodom ovog pitanja i da demantuje glasine". Ali, kako nezvanično saznajemo, protiv direktora je već podneta krivična prijava zbog finansijskih mahinacija.

A. D. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Direktor "brljao", ministar aminovao
Kiosk zatvorio ulaz u dvorište
Sneg se samo malo našalio
Pozvana i inspekcija
Grejanje stanova normalno, ali povećan broj reklamacija
Za "Vodovod" nema zime
Hiljadu prijava za rad u "Telekomu"
Gradonačelnik Nenad Bogdanović posetio Japan
Studenti u domovima do 3. decembra
Gradske vesti: Skočio sa četvrtog sprata
 


     


FastCounter by LinkExchange