GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 21. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Osnovano Udruženje vojnih beskućnika

KRAGUJEVAC - U Kragujevcu je formirano Udruženje vojnih beskućnika koje okuplja penzionisana vojna lica i one koji su kao civili radili u Vojsci, ili i sada rade, a smešteni su po kasarnama, navodnim vojnim hotelima ili tuđim kućama i stanovima. Članovi Udruženja su uglavnom pristigli sredinom devedesetih iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Metohije.

Prva akcija je već najavljena, a to je inicijativa da se pred Ustavnim sudom Srbije i Crne Gore obori Pravilnik o dodeli stanova, koji je usvojen pre samo mesec dana. Sličnu inicijativu podnelo je Udruženje vojnih beskućnika formirano u Beogradu. U Kragujevcu ima oko 500 vojnih penzionera koji traže stan, a oko dve stotine su beskućnici. Za poslednjih dvanaest godina ovde je podeljeno samo osam stanova.

Ako se nastavi ovim tempom, njihovi stambeni problemi biće rešeni za tri veka, odnosno za 380 godina. Javna je tajna da su mnogi oficiri svojim porodicama ostavili testament "da ukoliko ih iznesu iz tuđe kuće s nogama napred", ne dozvole da ih sahrane sa državnom zastavom na sanduku. Na skupu u Domu Vojske saopšteno je da bi od prodaje vojne imovine u Kragujevcu, procenjene na više od 300 miliona dinara, moglo da se izgradi oko osamdeset dvosobnih stanova.

Kompleks sa kasarnom "Radomir Putnik", koja se nalazi u strogom centru grada, zauzima površinu od 9,5 hektara. Iako vredi 327 miliona dinara, u pregovorima koji su u toku, grad Kragujevac za ovu ekskluzivnu lokaciju i objekte na njoj nudi šest stanova i eventualno neke placeve.

B. K.


vesti po rubrikama

^društvo

Tamiflu nije za svakog
Studentske sobe pune policajaca
Država sprema rampu za nerazumna poskupljenja
Osnovano Udruženje vojnih beskućnika