GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 21. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Policijska akademija kuburi sa prostorom, a nastavu održava u Vojnoj gimnaziji

Studentske sobe pune policajaca

Svi diplomirani studenti odmah dobijaju posao u MUP-u i zapošljavaju se kao pomoćnici ili zamenici komandira stanice policije ili rade u Žandarmeriji, UBPOK-u, Upravi kriminalističke policije

BEOGRAD - U studentske domove od 1. decembra, sa ostalim akademcima useliće se i studenti Policijske akademije. Od prošle godine, umesto u internatima, "policajci" stanuju u sobama zajedno sa ostalim studentima. Prof. dr Vladimir Krivokapić, dekan Policijske akademije, kaže da je u nedostatku adekvatnog internatskog smeštaja ovo mnogo bolje rešenje.

- Smeštaj naših studenata u studentskim domovima je veoma važan za njihovu socijalizaciju. Oni moraju da budu deo akademske sredine i da sa ostalim studentima provode vreme. Moraju da upoznaju sredinu, i da dele probleme sa svojom generacijom, ne mogu biti iznad društva, već moraju njemu da služe. Studenti su prestali da nose uniforme, osim na vežbama i u posebnim prilikama. Disciplina u Akademiji je stroga, ali smo se poslednjih godina dosta menjali i prilagođavali potrebama društva i odavde izlaze veoma dobri kadrovi-objašnjava prof. dr Krivokapić.

Biće posla

Najava otvaranja Kriminološkog fakulteta zabrinula je roditelje i decu da li će biti dovoljno radnih mesta za sve studente koji završavaju Policijsku akademiju. Prof. dr Vladimir Krivokapić, dekan Policijske akademije, poručuje roditeljima i studentima da ne brinu jer je kriminalistika i druge discipline koje se izučavaju na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi u uskoj vezi sa praktičnim radom policije i organa krivičnog pravosuđa.
- S druge strane, kriminolozi se bave društvenim aspektima pa postoji mogućnost njihovog zapošljavanja i na drugim mestima, a kriminolozi ne zadiru toliko u praksu. Da bi nastava na fakultetima bila dobra moraju da se obezbede kvalitetni nastavni programi, profesorski kadar, zatim radna mesta za studente. Država treba da proveri da li je otvaranje pojedinih fakulteta državni, odnosno javni interes ili nečiji profit- smatra prof. dr Krivokapić.

Policijski akademija je samostalna visokoškolska ustanova, osnovana 1993. godine posebnim Zakonom za obavljanje obrazovno-naučne delatnosti od značaja za bezbednost i policijske poslove. Nastava je u postupku usklađivanja sa novim Zakonom o visokom obrazovanju i Bolonjskom deklaracijom, a Akademija ima magistarske i doktorske studije.

- Svi diplomirani studenti Policijske akademije odmah dobijaju posao u Ministarstvu unutrašnjih poslova i uglavnom se zapošljavaju kao pomoćnici ili zamenici komandira stanice policije, ili rade u Žandarmeriji, UBPOK-u, Upravi kriminalističke policije, Upravi za obezbeđenje ili BIA. Broj naših studenata se utvrđuje u skladu sa potrebama Ministarstva. Svake godine upisujemo po 115 studenata koji moraju pri upisu da prođu ozbiljnu selekciju, a tokom srednjoškolskog obrazovanja ostvarili su vrlodobar ili odličan uspeh u školi i prođu zdravstvene i psihičke tekstove... Upisujemo i 30 odsto devojaka - kaže profesor.

Godinama unazad Policijska akademija kuburi sa prostorom. Uprava fakulteta je smeštena u Vojnoj gimnaziji, predavanja i vežbe se odvijaju u objektima Vojne gimnazije i Vojne akademije. Specifična nastava zahteva veliki prostor, laboratorije, poligone, sportske terene... U planu je spajanje Policijske akademije sa Višom školom unutrašnjih poslova koja ima svoje objekte. Tokom četvorogodišnjih studija akademci moraju da prođu različite vidove obuke.

- Na prvoj godini praksa se realizuje kroz policijsko-taktičku obuku i upotrebu naoružanja policije, a u drugoj obuka je u zimskim uslovima i podrazumeva obuku u skijanju, policijskoj taktici, gađanju u zimskim uslovima... U trećoj godini studenti se upoznaju sa organizacijom i nadležnosti i praksom kriminalističke policije, Odseka za suzbijanje privrednog i opšteg kriminaliteta. U četvrtoj stručnu praksu imaju u policijskim stanicama, stanicama saobraćajne policije i Sekretarijatu unutrašnjih poslova. Tokom sve četiri godine oni imaju obuke u plivanju i drugim sportovima - objašnjava profesor Krivokapić.

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^društvo

Tamiflu nije za svakog
Studentske sobe pune policajaca
Država sprema rampu za nerazumna poskupljenja
Osnovano Udruženje vojnih beskućnika