GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 21. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Osim toga što je najefikasniji antivirusni lek, oseltamivir ima i ograničenja

Tamiflu nije za svakog

Ovaj lek ne bi smeli da koriste bubrežni bolesnici, trudnice, dojilje, deca mlađa od godinu dana, a poseban oprez preporučuje se hroničnim srčanim bolesnicima, sa bolestima disajnih organa i deci sa astmom

BEOGRAD - I pored toga što kod nas, kao i u celoj Evropi, nema ni epidemije gripa niti čak izolovanih slučajeva virusa, naši ljudi i dalje kupuju tamiflu. U beogradskim apotekama pacijenti i dalje rezervišu tamiflu, a dr Predrag Kon, predsednik Radne grupe za borbu protiv ptičjeg gripa, napomenuo je juče za Glas da je izdavanje ovog leka u situaciji, kada u celoj Evropi nema epidemije gripa, epidemiološka zloupotreba leka.

- Na taj način ne samo da se lek koristi bez ikakve potrebe, prave se zalihe kada leku može da istekne rok trajanja, nego se i upotrebom tog leka sada omogućuje da virus postane rezistentan na lek koji za sada jedini može da ublaži simptome ptičjeg gripa. Tako može da se desi ono što se desilo sa tuberkulozom koja je postala otporna na postojeće lekove jer se nisu koristili po uputstvima - kaže dr Kon za Glas.

Budući da se sada tamiflu može dobiti samo uz recept, dr Kon napominje da od celog sistema zavisi kako će se sačuvati potencijal ovog značajnog leka. Dr Kon kaže da recept može da izda samo izabrani lekar koji bi trebalo da se drži uputstava i ograničenja o leku.

Kontraindikacije

Kao i svi lekovi i tamiflu ima dosta uobičajene kontraindikacije. Najčešće su muka, povraćanje i stomačne tegobe. Ovakvi problemi znaju da se jave posle prve terapije lekom, ali se po nastavku uzimanja izgube.
Ako se lek uzima uz hranu komplikacije su manje. Ređe komplikacije koje takođe mogu da se pojave su alergija na lek u vidu ospi po koži, a još ređe situacije koje mogu da se dese i od samog gripa su dijareja, upala uha, nosa, bronhitis, krvarenje iz nosa, pa i konjunktivitis, glavobolja i nesanica.

O tome da je tamiflu lek koji bi, kako je do sada procenjeno, mogao najviše da nam pomogne u slučaju pandemije ptičjeg gripa već svi znaju. Međutim, o tome koja su ograničenja leka i ko ne sme da ga koristi, javnost malo zna. Iako se proizvođači uzdaju u profesionalnost lekara, nije zgoreg da o tome nešto kažemo.

Neki mediji su objavili da tamiflu uništava bubrege, iz kompanije "Roš" su potom demantovali ovakve navode, ali neke veze sa bubrezima ipak ima. Na mnogim internet stranicama koje sadrže informacije o ovom leku stoji da lek nikako ne bi smele da koriste osobe koje su bubrežni bolesnici, trudnice, dojilje, deca mlađa od godinu dana, a posebnu pažnju lekari treba da obrate kod primene ovog leka kod hroničnih srčanih bolesnika i onih sa respiratornim bolestima.

Dejan Senćanski, iz predstavništva "Roša" u Beogradu, kaže da je apsolutna glupost da lek oštećuje bubrege i objašnjava za Glas da zapravo ovaj lek ne smeju da koriste pacijenti sa teškim oštećenjima bubrega, odnosno pacijenti na dijalizi jer ne postoji studija koja pokazuje da li dijaliza može da očisti organizam od metabolita (razgradnih proizvoda leka).

- Dominantni put izlučivanja leka je preko bubrega. Budući da kod nekih osoba postoje oštećenja bubrega i da je smanjena njihova funkcija, samim tim se smanjuje mogućnost čišćenja organizma od metabolita. A studije o mogućnostima dijalize u tome nisu rađene. Takođe nisu rađene ni analize kako se ovaj lek odražava na plod ili fetus kod trudnica i zbog toga se ovaj lek njima ne preporučuje. Ako baš mora da im se da lek, mora dobro da se proceni koliki je tu rizik po majku ako ne primi, ili po fetus ako primi. Takođe, dojilje koje uzimaju lek ne bi smele da doje u tom periodu, a nije preporučljivo ni da se lek daje bebama mlađim od jedne godine - kaže Senćanski za Glas, napomenuvši da se ovim grupama lek ne preporučuje jer se nisu radile studije o uticaju leka na njih.

On kaže da se preporučuje povećana pažnja i kod pacijenata sa visokim rizikom za nastanak komplikacija od gripa i tu su hronični bolesnici sa srčanim i respiratornim oboljenjima, kao i deca sa bronhijalnom astmom. Pacijenati koji uzimaju ovaj lek morali bi da budu pod stalnom kontrolom lekara.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

Tamiflu nije za svakog
Studentske sobe pune policajaca
Država sprema rampu za nerazumna poskupljenja
Osnovano Udruženje vojnih beskućnika