GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Haos Drugog svetskog rata u nastavku popularne pucačine iz prvog lica

Call of Duty 2

Dugo očekivani nastavak popularne ratne igre "Call of Duty" je obrnut, pa je došlo vreme da se iskustvo podeli i sa čitaocima. Instalacija igre je "teška" 4GB, ali svaki bajt vredi jer je haos Drugog svetskog rata realniji nego ikada pre. Igra je prikazana iz perspektive običnog vojnika koji, sa svojim saborcima, pokušava da spase živu glavu i eventualno izvrši poverena mu naređenja. Priča prati sudbine četvorice vojnika u teškim ratnim previranjima. Neće vam biti lako, jer zbivanja počinju u hladnoj Rusiji. Prvo u Moskvi, a zatim se selite u Staljingrad, pa malo u Afriku (Egipat, Libija i Tunis) da be se vratili da učestvujete u zauzimanju "tvrđave Evrope".

Uvodni video, na samom startu igre (grafički ne previše privlačan) će vas upoznati s činjenicama vezanim za Drugi svetski rat, od samih početaka 1939. godine. Ipak, vaše ratno vreme počinje 1941. u Rusiji gde se borite na strani Crvene armije.
Ponuđene su opcije izbora misija ili hronološkog igranja, ali prvu varijantu možete da birate tek kada bar jednom završite hronološki set.

Na samom startu upadate u teške rovovske borbe gde se borite za svakog čoveka i za svaku stopu "majke Rusije". Neće vam biti lako, jer neprijatelji nisu ni malo glupi, koriste sve moguće zaklone, bacaju svežnjeve bombi, tako da nećete lako napredovati. Zaboravite taktiku s frontalnog "Uraaa" juriša jer će vas brzo izrešetati. Uključite moždane vijuge, koristite položaje svojih saboraca, zaklone i taktiku brzih manevara kako bi lakše sredili protivnike.

Dotucite neprijatelja. Neće pasti od prvog metka, moraćete da ga "overite". Pa čak i kad padne, u samrtnom ropcu će izvaditi Valter P38 iz futrole i gađati vas. Ako ste na otvorenom, neprijatelje možete da vidite i iza zaklona dok dišu (jer im iz usta izlaze topla isparenja). Kada ga pogodite, po tome znate da li je još živ ili ne. Pogodak je ispravan ako vam nišan pocrveni. Isto tako, u nišanskom modu (desni taster na mišu) bolje gađate. Obavezno pratite da vam je puška uviek puna, jer ako u bliskoj borbi ostanete bez municije nećete dobro proći.

Čuvajte se bombi, jer ih Nemci bacaju nemilice. Ako svoju bombu bacite blizu njih, nemojte da se iznenaditi ako vam je vrate. Pratite indikator bombi (pojavljuje se u sredini ekrana) kako bi ih izbegavali.
Isto tako, pratite i "radar" jer vam pokazuje gde se nalaze ciljevi misije i neprijatelji kao i pravce kojima bi trebalo da se krećete.

Grafika nije loša, naročito efekti dima, bump maping, sjajne teksture. U niskoj rezoluciji i sa lonj podešavanjima radi dobro, dok je za detaljnije prikaze ipak potrebna "zver" od grafičke. U svakom slučaju detalji i pokreti deluju prilično verno.

Zvuk je standardno dobar i uspešno dočarava ratnu atmosferu, izuzev pozadinskog monotonog zvuka artiljerije i sporadične pucnjave, koji posle izvesnog vremena počinje da nervira samo zato što se ponavlja u jednakim intervalima, kao metronom.
Iako su navedeni prilično niski hardverski zahtevi, igra ipak traži jaku mašinu. Isto tako, nišan (krstić) prilikom pokreta nestaje tako da ne možete da registrujete da li ste pogodili neprijatelja ili ne. Iritira i nedostatak indikatora zdravlja jer nikada niste sigurni koliko vam je ostalo.

Osim u single plejer modu gde igrate kampanje po redu, možete igrati i protiv prijatelja u mreži. Ne treba posebno gubiti reči na mrežni način igranja, dovoljno je da se definišete kao server ili se pridružite igri nekom drugom ko glumi server. Možete da igrate u lokalnoj mreži ili preko Interneta.

Prvi nastavak igre Cal of Duty osvojio je više od 80 različitih nagrada. Drugi nastavak igre donosi još intenzivnije i realističnije borbe zahvaljujući novom i posebno dizajniranom COD 2 grafičkom endžinu. Igru je napravila firma Infinity Ward, a izdavač je Activision.


vesti po rubrikama

^tehnologij@

Call of Duty 2
Ometanje mobilnih uređaja
IT barometar: Odlična godina za Simens
Predstavljamo: Telefoni Siemens gigaset SL550 i SL555
Tehno vesti: Intelovo novo doba
 


     


FastCounter by LinkExchange