GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na auto-festivalu u Tokiju dominirali japanski proizvođači sa hibridnim motorima

Kontra Frankfurtu

Na završenom auto-festivalu u Tokiju, japanski proizvođači su na svom terenu pokazali nameru da dominiraju u novim tehnologijama. Japanski sajam auto-industrije je svojevrsna protivteža salonima u Frankfurtu, Parizu i Ženevi, na kojima po prisustvu prednjače evropski auto-brendovi. Akcenat je stavljen na vozila koja će pokretati hibridni agregati.

Od 79 svetskih premijera, većina su iz oblasti konceptnih vozila, a 30-ak je spremno za serijsku proizvodnju. Zvezda festivala po očekivanju bio je Nisanov statusni sportski kupe "GT-R proto". Prema nezvaničnim izvorima, novi GT-R-a stiže pred kraj 2007. godine. Pokretaće ga 3,7 litarski "V6" benzinski tvin-turbo motor sa 450 konjskih snaga. Pored "prota", Nisan je predstavio čak još sedam novih automobila.

Tojota je sve svoje adute ispucala na nedavnom Frankfurtskom auto-festivalu, te su bila zanimljiva dva koncepta - minivan "fine Dž" s pogonom na gorivne ćelije. U Tojotinom luksuznom odseku, Leksusu, čini se da se smatra da nema razloga čuvati inovacije i modernu tehnologiju u ladicama. Umesto forsiranja hibridnih tehnologija na jeftinijim modelima, Tojota kombinaciju pogona sa naprednim motorima koristi za povećanje performanski vozila. Važno je reći da je predstavljeni "leksus LF-A" vrlo blizu serijske proizvodnje

Ugled evropskih proizvođača branio je Dajmler - Krajsler koji je predstavio "F 600 hibrid" transformaciju "mercedesa" A-klase s pogonom preko vodonikovih gorivnih ćelija. Valter da Silva udahnuo je vrhunski stil naslednika "Audijevog" kupea TT - "šuting brejk", koji je kompaktniji i atraktivniji od dosadašnjeg TT. Sa V6 motorom iz "golfa R32", zapremine 3.2 litra i snage 250 KS do stotke stiže za trkačkih šest sekundi. Audi je predstavio i novi "S8", s motorom V10 od 450 KS, poznat iz Lambordžini galjarda. Ford je stigao sa "ekvatorom" novom verzijom gradskog SUV-a, a Honda je imala veliki hit, sportsku limuzinu "sports 4".
Za ljubitelje bolida na drumu, Ferari je dovezao "GG50", a pokazalo se da je ovaj model veoma interesantan japanskim kupcima.

M. D. R.


vesti po rubrikama

^konjske snage

Kontra Frankfurtu
Najbolja ponuda iz Grand motorsa
Proizveden je 24-milioniti "golf"
 


     


FastCounter by LinkExchange