GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zaposleni u PIK Zemun sami sebi spremili otpremnine pre prodaje firme

Za višak radnika po stan i plac

Američkoj firmi ustupljeno 100 hektara zemlje za izgradnju stanova, a vlada donela privremene mere, ali ne može da uđe u firmu

BEOGRAD- Ekskluzivni stanovi nazvani "Oaza", podignuti u ulici Ćirila i Metodija u Beogradu, sagrađeni su na mestu gde je bila fabrika "Partizanka" koja je u stečaju. Radnici od prodaje imovine ove firme nisu do sada dobili ni dinara. U strahu da ih ne zadesi ista sudbina, 270 radnika Poljoprivredno industrijskog kombinata Zemun rešili su da nešto preduzmu. Ne čekajući privatizaciju i novog gazdu direktor Dejan Kranjčević je sa firmom Impact grupa potpisao i sudski overio ugovor o ortakluku, prema kojem svi zaposleni na ime ustupanja ovoj firmi 100 hektara zemljišta za gradnju oko 5.000 stanova, dobijaju krov nad glavom. PIK Zemun je društvena firma koja se bavi proizvodnjom i preradom mleka, a ima nekoliko stotina hektara zemljišta od čega je deo u državnoj svojini.

Sindikati se ujedinili

Marko Stojak predsednik ASNS PIK Zemun veruje da će radnici odbraniti ovaj socijalni program ."Istrajaćemo jer znamo da ako ne uspemo na toj istoj lokaciji će biti naselje, ali ne naše. Živim u baraci sa troje dece i znam da je ovo jedina šansa da dođem do krova nad glavom posle 25 godina rada", kaže Stojak. On napominje da su se u traženju pravde obratili i Vrhovnom sudu Srbije. Ovaj sindikat ima podršku i Samostalnog sindikata i Unije sindikata.

Kranjčević je unapred obezbedio radnike koji će zbog privatizacije ostati bez posla i otpremninom od po 50 ari zemljišta. "Pokušali smo da se dogovorimo sa Agencijom za privatizaciju, a umesto toga dobili smo prinudnu upravu. Nećemo da dozvolimo da radnici pored 2.300 hektara zemljišta koje je u našoj svojini sutra ostanu na ulici. Radimo ispravno, pošto 170 zaposlenih ovog kombinata živi u neljudskim uslovima, u oronulim barakama u krugu firme. Oni će dobiti stanove u zakup, s tim da će moći da ih otplaćuju po ceni gradnje. S druge strane, dodeljeni placevi od po 50 ari su im garancija da ako ostanu bez posla imaju bar neki izvor egzistencije", kaže Kranjčević. On odbacuje tvrdnje Agencije za privatizaciju da je reč o nezakonitom otuđivanju društvene imovine jer će, kako kaže, vrednost radničkih stanova ući u imovinu ove društvene firme, i to će se obračunati kao nadoknada za socijalni program.

U Ministarstvu privrede su, međutim, oštro reagovali na ovaj jedinstven "pronalazak" u srpskoj tranziciji, i predložili uvođenje prinudnih mera, što je vlada usvojila. Izabrano je novo rukovodstvo, koje zbog otpora zaposlenih ne može da uđe već mesec dana u PIK Zemun. Kranjčević tvrdi da je protiv njih stvorena prava državna zavera, uz blokadu bankarskih računa, a zbog dugova im preti isključenje struje i vode. Na pitanje zašto Imact grupa, inače registrovana u SAD, u regularnom postupku ne kupi PIK Zemun na aukciji ili tenderu, Kranjčević tvrdi da će oni sigurno dati ponudu.

"Zastupnik ove firme Miroslav Samardžija je išao od firme do firme tražeći lokaciju za izgradnju stanova. Tako je i došao do nas", kaže Kranjčević. Iz Agencije za privatizaciju upozoravaju da se samo uz njihovu prethodnu saglasnost može prodati, ili ustupiti najviše do pet odsto imovine društvene firme. Inače, prema pisanju nekih medija Samardžija zvani Džek rodom iz RS jedan je od glavnih investitora luksuznih lokala i kuća na Dedinju, a navodi se i da je u akciji "Sablja" privođen zbog navodne veze sa zemunskim klanom.

S.T. - Z.M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Za višak radnika po stan i plac
Miroslav Mišković "osvaja" Bor
Putari spremni za prvi sneg