GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


BiH u petak počinje pregovore sa EU

SARAJEVO - BiH će početi pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom u petak, 25. novembra, što pokazuje da se nalazi na putu stabilizacije - kazao je Fabricio Barbaso, direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje EU i upozorio na brojne obaveze koje proizilaze iz toga. Svi predstavnici vlasti u BiH sa kojima je razgovarao, dodaje, svesni su ovog istorijskog procesa i dele mišljenje da reformski procesi treba da se nastave i da postoji potreba da počne da se primenjuje sva zakonska regulativa usklađena s evropskim standardima. Predviđeno je da se pregovori završe u roku od 12 meseci - do oktobra iduće godine.

Barbaso je izjavio da bi Evropska komisija pozdravila usvajanje novog ustava BiH, ali da to nije uslov za pristupanje EU.
Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je juče u Berlinu da je Dejtonski sporazum odigrao značajnu ulogu kada je trebalo zaustaviti rat, ali da ga je kasnije trebalo dograditi. Mesić je govorio na 9. evropskom forumu Fondacije Herbert Kvant, koji je ove godine posvećen temi "Identitet Evrope".

- Dejtonski sporazum odigrao je ulogu u najznačajnijem delu, u zaustavljanju rata, ali nije doveo do krajnjih rešenja. On nije dao rešenja za funkcionisanje državne zajednice i društva, njime nisu postavljeni mehanizmi centralne države - rekao je Mesić.

Fonet - Srna


vesti po rubrikama

^balkan

BiH u petak počinje pregovore sa EU