GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Država hitno uvozi 15.000 litara ulja

BEOGRAD - Vlada Srbije odobrila je juče uvoz 15.000 tona jestivog ulja bez naplate carine, što je radikalna antimonopolska mera, pošto je "Dijamant" najavio da će povećati cenu ulja na 107 dinara po litru. Tih 15.000 litara Srbija potroši za dva meseca, a za celu godinu 110.000 litara.

- Najavljeno povećanje je neprimereno za zemlju koja proizvodi suncokret u velikim količinama. Neće moći tako. I trenutna cena je previsoka. I da ne bi bilo da gađamo praznom puškom, vanredno smo ovo preduzeli. Ministarstvo trgovine treba da proveri da li, prema Antimonopolskom zakonu, ima monopolskog ponašanja i, ako ga ima, naloži kazne, koje su drakonske - rekao je juče ministar finansija Mlađan Dinkić posle sednice Vlade Srbije. On je istakao da je od decembra prošle godine cena ulja porasla za 44,4 odsto, sa 62 na 87 dinara po litru, i da je ta cena znatno niža od cena u nekim evropskim državama. Tako je u Nemačkoj litar ulja 0,80 evra, u Rumuniji i Holandiji 0,85, a kod nas 1,02. Ako bi poskupelo, kako je i najavljeno, onda bi za litar trebalo platiti 1,25 evra.

"Ispitaće se i mogućnost uzimanja ulja iz robnih rezervi. A ako ne bude efekta od uvoza, razmišljamo da ukinemo izvozne subvencije za ulje i subvencije za proizvodnju suncokreta", zaključio je Dinkić i dodao da svi oni koji hoće da uvoze ulje već od ponedeljka mogu da se jave.

J. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Austrijanci preko Solane do Mobtela
Država hitno uvozi 15.000 litara ulja
Tarket otvorio fabriku