GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog čega je ruska Alfa grupa odustala od kupovine kompanije 063

Austrijanci preko Solane do Mobtela

Tržište telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi dato Austrijancima. Prodaja Mobtela počela u vreme Olimpijade u Grčkoj, kad je bio i prvi kontakt između Austrijanaca i pojedinaca iz vrha jedne političke partije iz Srbije

BEOGRAD - Prodaja prvog srpskog mobilnog operatera Mobtela išla je preko samog političkog vrha u Evropskoj uniji, saznaje Glas od izvora iz Vlade Srbije. Naš izvor tvrdi da je tržište telekomunikacija u Evropi već podeljeno, a po toj strategiji Austrijancima pripada i teritorija Srbije.

- Scenario je da Austrija preuzme telekomunikacije od njihove zemlje, pa sve do Bugarske. Uglavnom će se sve dešavati kao kod naših istočnih suseda, gde su austrijski investitori 2002. godine, predvođeni Martinom Šlafom, kupili bugarski Mobiltel, a zatim ga prodali Telekomu Austrije. Isto očekuje i Telekom Republike Srpske - tvrdi sagovornik Glasa iz Vlade Srbije.

Fink zaćutao

Informaciju o kumovskim vezama, kupovini i tajnim pregovorima, pokušali smo da proverimo i kod portparola Martina Šlafa, Majkla Finka. Iako je na početku razgovara jasno rekao da možemo da postavimo i pitanja o privatnom životu predsednika UO Mobela Šlafa, Fink je, čuvši pitanje, ipak promenio mišljenje. Dakle, na pitanje da li je tačno da je Havijer Solana venčani kum Martina Šlafa, Fink je, nakon kraćeg ćutanja, rekao: "Žao mi je, ne odgovaram na pitanja koja se tiču privatnosti Martina Šlafa".

Prodaja Mobtela, nastavlja on, počela je još u vreme Olimpijade u Grčkoj, kad je bio i prvi kontakt između Austrijanaca i pojedinaca iz vrha jedne političke partije iz Srbije. Taj kontakt je, tvrdi on, obezbeđen preko "američke veze", zapravo Sendi Bergera, vlasnika konsultantske kuće "Stounbridž".

Prema njegovim rečima, bilo je "suđeno" da se Mobtel proda austrijskim biznismenima, a da je svemu tome "kumovao" i visoki predstavnik za spoljnu politiku Evropske unije Havijer Solana. "Bogoljub Karić je pokušao da proda Mobtel ruskoj Alfa grupi. To potvrđuje i izjava Velimira Ilića, marta ove godine, da je ruski ambasador Aleksandar Aleksejev obavestio srpsku vladu da su Rusi kupci Mobtela. Međutim, Austrijanci predvođeni Šlafom, uspeli su da ubede Ruse, Karića i Vladu Srbije kome, u stvari, treba prodati Mobtel. Navodno su i ovde pomogli kumovski odnosi, jer je, kako se nezvanično priča, venčani kum Martina Šlafa upravo Havijer Solana. Tako je lansirana priča da su Rusi odustali od Mobtela zbog nerešenih vlasničkih odnosa i arbitraže u Cirihu, koja je, u stvari, samo maska - objašnjava naš izvor.

Nije reč samo o mobilnoj telefoniji, već i fiksnoj. "U slučaju prodaje Telekoma Srbija, Austrijanci bi imali pravo preče kupovine, jer su kupovinom BK trejda dobili i 13 odsto akcija u ovom preduzeću", tvrdi izvor Glasa iz Vlade Srbije.

N. G.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Austrijanci preko Solane do Mobtela
Država hitno uvozi 15.000 litara ulja
Tarket otvorio fabriku