GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ozbiljne optužbe na račun bivšeg rukovodstva opštine Grocka

Svoj dug naplatili od "Gradske čistoće"

Naknada koju su rukovodioci opštine paušalno odredili poklapa se sa jednim od mnogobrojnih dugovanja opštine Grocka, što navodi na zaključak da je to urađeno kako bi se izmirili veliki i sumnjivi dugovi - kaže Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda

Odluka opštine Grocka o utvrđivanju nadoknade za zaštitu i unapređenje životne sredine "Gradskoj čistoći" od 98.500.000 dinara godišnje protivna je Ustavu i zakonu - rekao je Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda. Gradsko javno pravobranilaštvo podnelo je krivičnu prijavu protiv Vladana Zarića, predsednika opštine Grocka 2004. godine i Aleksandra Barca, predsednika Izvršnog odbora te opštine jer su donošenjem te odluke izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Stojanović nedostupan

I pored mnogobrojnih pokušaja, od Blaža Stojanovića, predsednika opštine Grocka, juče nismo uspeli da dobijemo komentar na optužbe, koje su protiv opštine izrečene povodom ovog pitanja.
Niko se nije javljao ni na telefon u njegovom kabinetu, kao ni na mobilni telefon.

A. D. M.

Naime, opština Grocka je 24. jula 2004. godine usvojila odluku kojom bi se "Gradskoj čistoći" nezakonito nametnula obaveza plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, a Ustavni sud Srbije odlučio je 27. oktobra da je nametanje takse nezakonito i da je usvajanjem odluke prekršen Zakon o zaštiti životne sredine, Odluka grada Beograda o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine, kao i Zakon o lokalnoj samoupravi, Statuta grada Beograda.

- Opština Grocka mora, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, svoja ovlašćenja da uskladi sa gradskim statutom, koji propisuje da se naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine za teritoriju svih gradskih opština, pa tako i opštine Grocka, utvrđuje i određuje preko organa grada, a ne preko opštinskih organa uprave - rekao je Bogdanović.

Aleksandar Barac i Vladan Zarić iskoristili su svoj službeni položaj tako što su predložili donošenje sporne odluke pa je, kako je Bogdanović rekao, takvo njihovo ponašanje ocenjeno kao "izuzetno društveno opasno zato što su pokušali da naplate nešto što im po zakonu ne pripada". Visina naknade koju su oni paušalno odredili, kaže Bogdanović, poklapa se sa jednim od mnogobrojnih dugovanja opštine Grocka nastalih u periodu dok su Zarić i Barac obavljali svoje funkcije, što navodi na zaključak da su potpuno svesno inicirali nezakonitu odluku kako bi ubiranjem sredstava po tom osnovu izmirili velike i sumnjive dugove opštine iz tog perioda.

V. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

Ko je krivac, a ko je lažov
Tukli se zajedno, a svedoče različito
Svoj dug naplatili od "Gradske čistoće"
Visoke kazne za nemarne ugostitelje
Konačno će biti mesta za Vuksanovićeve računare
"Mušterija" nožem izbola taksistu
Izložba Dušice Pejić
Novi "Maksi" u Sarajevskoj
Vlada Japana za SKC
Propalo iseljenje Roma
Gradske vesti: Dečaka tukli pištoljem
 


     


FastCounter by LinkExchange