GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Zastava Evrope za Ginisa u Strazburu

STRAZBUR - Lideri evropskih institucija obeležiće danas 50. rođendan zastave Evrope postavljanjem džinovske plave zastave sa 12 žutih zvezdica ispred Palate Evrope u Strazburu. Plavu zastavu sa 12 kružno raspoređenih žutih zvezdica usvojio je kao svoju zastavu Savet Evrope 1955, a 1986. počela je da je koristi i Evropska unija, tada Evropska zajednica.

Od tada je 12 kružno raspoređenih žutih zvezdica na plavoj pozadini postalo simbol ujedinjene Evrope. Zastava koja će biti postavljena pred Palatom Evrope ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća na svetu. Široka je 25 metara, što simboliše broj zemalja članica EU, a dugačka 46 metara, što simboliše broj članica Saveta Evrope.

Na zastavi Evrope uvek ima 12 zvezdica i taj broj nikada se nije vezivao za broj članica već treba da simbolizuje harmoniju i jedinstvo, asocirajući na 12 meseci u godini ili 12 znakova zodijaka, objašnjava se u Strazburu.

Ceremoniji povodom pola veka zastave Evrope prisustvovaće i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope Rene van der Linden i generalni sekretar SE Teri Dejvis.


vesti po rubrikama

^vesti

Kosooki Denis iz Kikinde
Kolima "ušao" kroz prozor
Zastava Evrope za Ginisa u Strazburu
Čobanica proglašena za ličnost 2005.
Priroda možda "lice godine"
"Upecali" ptičji grip
Do Diseldorfa i nazad za 99 evra
Umesto rekorda, oborene domine
"Klio III" najbolji evropski auto
Kornjačin 175. rođendan
   


     


FastCounter by LinkExchange