GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dug put od magacina do kuhinje

Da narodnim poslanicima niko nije odredio pravilan način ishrane vidi se i odokativno, kaže za Glas Jagoda Jorga, specijalista za ishranu. Ona ističe da su sve vrste kolektivne ishrane pod velikim rizikom, jer je neophodno obezbediti pojačani nadzor kada je reč o bezbednosti hrane i uhranjenosti. To se odnosi i na vojnike u kasarnama, a Jorga ne veruje da su njihovi jelovnici loše napravljeni na papiru, ali da je veliko pitanje šta praktično kreće od magacina ka kuhinji i konačno šta završava na vojničkoj trpezi.

- Veoma je važno napraviti procenu uhranjenosti vojnika u momentu kada uđu u kasarnu i u trenutku kada odlaze iz vojske. Nekada se to radilo, danas sumnjam da se iko bavi time - kaže Jorga.

Vojnici su, prema njenim rečima, u kategoriji težih fizičkih poslova koji iziskuju 3.000 - 3.500 kalorija dnevno. U specijalnim situacijama, kada se osoba više troši, energetske potrebe mogu dostići i do 4.000 kalorija, pa čak i 6.000 - 7.000 kalorija, ali kod nekih sportista (triatlon i biciklizam). Za poslove gde osoba uglavnom sedi, što je slučaj i sa narodnim poslanicima, dnevne energetske potrebe su između 2.200 i 2.700 kalorija.

- Veliki problem je što mnogi ne vode računa o svojim energetskim potrebama, pa se masne naslage vremenom talože. Takođe treba voditi računa čime zadovoljavamo energetske potrebe. Kod teškog fizičkog rada dopuštena je veća upotreba masti. Tipičan podatak koji ilustruje nepravilnu ishranu je da mnogi dnevne energetske potrebe zadovoljavaju sa 35 do 37 odsto masti, što odgovara količini od 100 do 120 grama masnoće - ističe Jorga. Ona objašnjava da nije problem ako je na vojničkom jelovniku više povrća i testenina, jer se iz testenine mogu dobiti kvalitetne kalorije, a ako je dovoljno mleka na vojničkoj trpezi, onda je to u redu. Problem nastaje ako namirnice u ishrani nisu pravilno iskombinovane i uravnoteženo raspoređene.


vesti po rubrikama

^tema

Male plate u upravi podloga za korupciju
Vojsci kupus, meso poslanicima
Dug put od magacina do kuhinje
Novinari u zatvor zbog klevete
 
 


     


FastCounter by LinkExchange