GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vojnička trpeza i skupštinski meni ko zemlja i nebo

Vojsci kupus, meso poslanicima

- I po četiri dana zaredom za ručak vojska dobija pasulj, a isto je i sa salatom
- Jelovnik u Skupštini Srbije, za razliku od onog u kasarni, ali i u većini domaćinstava u Srbiji, sadrži kompletan obrok

BEOGRAD - Obični vojnici, oni koji nisu letači, padobranci, članovi posada podmornica, torpednih čamaca ili pripadnici specijalnih jedinica, hrane se "Obrokom tekućim broj jedan". On podrazumeva doručak sa toplim napitkom ili jogurtom, tzv. marendu (čajno pecivo, kakao krem tablu, voćni sok ili jabuku), neko od kuvanih jela sa mesom za ručak i večeru koja je slična ručku. Teoretski, ovakav meni izgleda pristojno, naročito ako se uzme u obzir da je predviđena dnevna količina mesa od 250 grama po vojniku. Međutim, praksa je sasvim drugačija.

- Predviđeno je da ručak biramo između dva jela, ali se to uglavnom svodi na jedno, a i to jedno je obično pasulj. Znali su da nam četiri dana zaredom za ručak daju samo pasulj. Sa salatom je ista priča. Iako me je vojska "kačila" i za vreme leta, servirana nam je samo konzervirana salata, paprika, kiseli krastavac, cvekla, pa opet sve u krug. Finale je bilo pre otprilike mesec dana, kada smo i za doručak i za večeru jeli isto: salamu, kuvana jaja i čaj - priča za Glas vojnik martovske klase, koji je krajem oktobra odslužio svoje.

Naš sagovornik svedoči da profesionalni kuvari u vojsci zbog malih plata nisu motivisani za rad, pa često umesto njih hranu spremaju vojnici koji su završili obuku za vojnog kuvara, a u civilstvu su se bavili potpuno drugim poslovima.

- Ne kažem da je obuka za kuvare nekvalitetna, ali ti momci su pre vojske bili frizeri, autolimari, tekstilci... Ne verujem da za dva i po meseca obuke mogu da steknu kuvarsku rutinu. Jela su zbog toga neukusna i bljutava, često prepržena ili nedokuvana - navodi on i dodaje da se u ishrani vojnika koriste mesne konzerve kojima je istekao rok trajanja, kao i da su prehrambeni artikli u magacinima većinom nezaštićeni od glodara, pa se onda procenjuje da je veća šteta baciti džak testenine progrizen od miševa, nego ga koristiti u kuhinji.

I dok je vojska primorana da "guta što joj se servira", ili kako je jedan vojnik u televizijskoj anketi RTS-a nedavno rekao, da "nema primedbi na hranu jer mu je samo u početku bilo teško, ali se kasnije navikao", poslanici Skupštine Srbije nisu imali problema s navikavanjem na hranu u restoranu.

Skupštinski meni, za razliku od onog u kasarni, ali i u većini domaćinstava u Srbiji, sadrži sve delove obroka - predjelo, glavno jelo, salatu i dezert. Supe i čorbe se podrazumevaju i to po "dampinškim cenama". Tako teleća supa košta 30, a juneća "čitavih" 20 dinara. Poslanici, tako, ujutro mogu da jedu proju za 30 dinara. Između doručka i ručka može da se "pregrize" piroška sa sirom za 50 dinara ili kranjska kobasica - ali dve, a ne jedna - za 75 dinara.

Izbor glavnih jela kreće se od prebranca sa kobasicom, koji može da se degustira za 120 dinara po porciji, a po istoj ceni može da se dobije mućkalica i krmenadla "parma". Juneći gulaš sa rezancima košta 140, a Karađorđeva šnicla 160 dinara. Bela vešalica na žaru i medaljoni sa pečurkama su nešto skuplji. Za ta jela poslanici, po porciji, plaćaju 180 dinara. Kolenica se obračunava u kilogramima, a za jedan kg treba platiti 400 dinara.

I cena salate je vrlo pristupačna: srpska sa sirom košta 45, srpska bez sira 10 dinara manje, koliko je i pečena paprika, dok je strugana rotkva 25, a kupus salata "celih" 10 dinara.

Poslastice su "uniformisane"-rolat od banana, žito sa šlagom i voćni kolač koštaju 50 dinara. Naravno, ovo je jelovnik samo za jedan dan. Ni drugi se mnogo ne razlikuju: čak i kada je meni drugačiji, kalorije, sigurno, nisu manje.

G. J.


vesti po rubrikama

^tema

Male plate u upravi podloga za korupciju
Vojsci kupus, meso poslanicima
Dug put od magacina do kuhinje
Novinari u zatvor zbog klevete
 
 


     


FastCounter by LinkExchange