GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlast u raskoraku sa zahtevima MMF i potrebom borbe protiv mešetara

Male plate u upravi podloga za korupciju

- Dejan Milenković: Problem nije samo u tome što nema dovoljno novca već što se ni propisi ne primenjuju dosledno
- Mario Spasić: Pojava posrednika u nekim nabavkama sama po sebi je sumnjiva, a gde je posrednik, tu je i problem sa provizijama

BEOGRAD - Poslednjih dana čule su se brojne zamerke na račun vlasti zbog predloga skromnih budžetskih sredstava namenjenih antikorupcijskim telima za narednu 2006. godinu. Poslednji izveštaj Evropske komisije pokazao je da u Srbiji vlada pravna nesigurnost i da je vladavina prava nešto na šta će se ovde još dugo čekati. Ali, borba protiv korupcije ne može se svesti samo na rad službe poverenika za informacije od javnog značaja, delatnost Saveta za borbu protiv korupcije, Upravu za javne nabavke i Republički odbor za rešavanje sukoba interesa.

Dejan Milenković iz Komiteta pravnika za ljudska prava naglasio je da su neophodna veća sredstva za antikorupcijsku borbu, ali i da se država suočava sa zahtevima da smanji veliku javnu potrošnju i smanji broj zaposlenih u upravi koja obavlja značajan posao.

- Priključenje EU i usklađivanje propisa zahteva veći broj državnih službenika koji takođe obavljaju odgovorne poslove. Problem nije samo u tome što nema dovoljno novca već što se ni propisi ne primenjuju dosledno. Mi smo kritikovali zakonska rešenja prema kojima poverenik za informacije, na primer, nema prava da barem predloži budžet i neophodna sredstva u ovoj oblasti. Mnoga tela i saveti predviđeni da budu formirani radi primene važnih propisa teško se osnivaju, prođe dosta vremena dok im se obezbede osnovni materijalni uslovi za rad - rekao je Milenković.

Važan pritisak javnosti

- Očigledno je da je pisanje u medijima, kao i mnoge kritike na račun predloženog budžeta urodili plodom i imali uticaja da Ministarstvo finansija i poslanici ipak reaguju i odvoje nešto više sredstava za borbu protiv korupcije. Poslednjih dana bilo je mnogo napisa o ovome, što pokazuje da je i javnost jako važna ne samo zbog otkrivanja afera već i razrešenja i korupcije - rekao je Dejan Milenković iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Na pitanje da li je važno poboljšati i materijalni položaj administracije, naročito u pravosuđu, pa i obezbediti sigurniji radno-pravni status zaposlenih u upravi, Milenković je odgovorio da ovde postoje velike oscilacije i da su funkcioneri, izabrani i imenovani predstavnici, dakle političke ličnosti, u mnogo boljem položaju nego profesionalci koji su u stalnom strahu da li će ostati bez posla. On je napomenuo i da su razlike u platama velike što takođe sobom nosi brojne opasnosti. Tako, na primer, administracija u sudovima ima mnogo manje plate nego nosioci sudskih funkcija.

Milenković je naglasio da je neophodno i što brže usvajanje antikorupcijske strategije i akcionog plana što poslanici još nisu obavili. Ali, on jednako važnim smatra planiranje na dugi rok antikorupcijskih kapaciteta, odnosno materijalnih sredstava neophodnih za ovaj posao.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring i ljudska prava - Transparetnost, izjavio je da je, kada je reč o javnoj nabavci, neophodno poboljšati postojeći zakon i smanjiti broj posrednika u onim oblastima gde to nije neophodno.

- Naročito je to važno kada se govori o javnim preduzećima jer bi se na ovaj način zatvorila mogućnost korupcije i provizija. Pojava posrednika u nekim nabavkama sama po sebi je sumnjiva, a gde je posrednik, tu je i problem sa provizijama. Dakle, nisu važna samo sredstva koja ćete uložiti u borbu protiv korupcije nego i primena propisa, preventiva i sužavanje prostora za korupciju. Naravno, ulaganje sredstava nije samo trošak, kao što neki žele da predstave, jer na duži rok država štedi ogromna sredstva koja će odneti korupcija.

Bolji kontrolni mehanizmi i rad na terenu su mnogo značajniji nego bavljenje korupcijom samo u širokim zamasima. Ohrabruje podatak da se vodi 40 postupaka protiv sudija i predsednika sudova zbog korupcije. Sprečavanje korupcije u sudovima, policiji je važno jer time biva popravljena kontrola i u drugim oblastima - zdravstvu, prosveti... Neophodna je i mnogo bolja kontrola gazdovanja vojnom imovinom, nabavke opreme za bezbednosne službe i sužavanje diskrecionih prava u ovim oblastima - rekao je Spasić.

Borba protiv korupcije jeste skup posao, ali donosi velike uštede ukoliko se načine određeni pozitivni pomaci. Nadzorni odbor Vrhovnog suda Srbije i dalje nema svoju službu, prostorije, malo se govori i o korupciji na carini, ali malo je i presuda i oštrih kazni u ovoj oblasti.
- Neophodna je i jaka politička volja za borbu protiv korupcije koje, izgleda, nema u dovoljnoj meri jer ipak najviše toga zavisi od politike - rekao je Spasić.

Ipak nešto više novca

Ministarstvo finansija Srbije podržalo je amandmane koji će omogućiti da se budžetom za 2006. godinu obezbedi još bolji materijalni položaj institucija za borbu protiv korupcije. U jučerašnjem saopštenju se napominje da je poslanički klub G 17 plus, u dogovoru sa ministrom finansija, podneo amandmane kojima se sredstva za rad pomenutih tela povećavaju.
- Iako je budžet za 2006. godinu zasnovan na smanjenju javne potrošnje, Ministarstvo finansija garantuje da će institucije za borbu protiv korupcije imati stabilno finansiranje i da će zbog svoje izuzetno važne funkcije dobiti više novca nego 2005. godine - istaknuto je u saopštenju.
Tako će služba poverenika za informacije od javnog značaja amandmanom dobiti 29,7 miliona dinara, dakle oko 15 miliona više nego ove godine. Takođe, kako se navodi u saopštenju, Savet za borbu protiv korupcije dobiće tri miliona više nego u 2005. godini, a za istu sumu biće povećan i budžet za Upravu za javne nabavke. Republički odbor za rešavanje sukoba interesa dobiće, kako saopštava Ministarstvo finansija, sedam miliona dinara više nego ove godine.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^tema

Male plate u upravi podloga za korupciju
Vojsci kupus, meso poslanicima
Dug put od magacina do kuhinje
Novinari u zatvor zbog klevete
 
 


     


FastCounter by LinkExchange