GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Francuske vlasti ocenjuju da talas nasilja polako jenjava

TV prenosi nereda bili prenaduvani

PARIZ - U prvom govoru, od kada su pre 20 dana izbili neredi po siromašnijim i pretežno imigrantskim kvartovima francuskih gradova, predsednik Žak Širak rekao je da su nemiri otkrili "krizu identiteta koja mora da bude lečena čvrstim, ali pravednim merama".

U TV obraćanju naciji on je osudio, kako se izrazio, "otrov rasizma" rekavši da moraju da se uvedu i mere borbe protiv diskriminacije etničkih manjina. Istovremeno je kazao da vladavina prava i zakoni moraju da budu poštovani i da osnovne vrednosti francuskog društva treba da budu "inspirisane" među ljudima koji žive u siromašnim predgrađima. Takođe je objavio pokretanje programa za obuku 50.000 mladih ljudi u 2007.

Nešto pre govora francuskog predsednika, lider Nacionalnog fronta Žan-Mari le Pen je za nerede okrivio, kako se izrazio, "masovnu, nekontrolisanu imigraciju iz Trećeg sveta". Le Pen, čija se popularnost u poslednje tri sedmice gotovo vrtoglavo popela, rekao je na mitingu u Parizu da bi osobama inostranog porekla, a koji su osuđeni zbog učešća u neredima, trebalo oduzeti francusko državljanstvo.

Požar u salonu automobila

Grupa napadača podmetnula je juče ujutro požare u francuskom predstavništvu automobila i jednom francuskom supermarketu u Solunu izazvavši manju štetu, ali povređenih nije bilo. Napadi su prethodili godišnjem protestnom maršu, koji će biti organizovan u sutra u Atini. Grčke vlasti strahuju od mogućeg sukoba policije sa anarhističkim i drugim radikalnim grupama, podstaknutim neredima u Francuskoj.

Iako je širom Francuske sporadičnih nemira bilo i u noći između ponedeljka i utorka, predstavnici vlasti ocenjuju da talas nasilja polako jenjava. Vlada u Parizu smatra da su neki od televizijskih prenosa nereda u francuskim predgrađima bili prenaduvani i upozorila druge zemlje da bi i one mogle da se suoče sa sličnom vrstom nasilja. - Ne želim da nekoliko spektakularnih TV slika iskrive činjenice. Bilo je nekih slika koje su, van svake sumnje, bile preterane - rekao je stranim novinarima portparol vlade, ministar finansija Žan-Fransoa Kop.

Francuska vlada sazvala je konferenciju za novinare u pokušaju da minimizira potencijalnu štetu po imidž Francuske, turizam i ekonomsku atraktivnost te zemlje. Kop je kazao i da su se paljenja automobila, sukobi sa policijom i druge vrste nasilja odigravala uglavnom u siromašnim predgrađima. - Nema nikakvih problema u Versaju ili kod Ajfelove kule - rekao je on i dodao da je Francuska zabeležila "značajan" pad turističkih rezervacija. Istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo levo orijentisani Mond pokazalo je da unutrašnja kriza koja je zahvatila Francusku nakon eskalacije nasilja u predgrađima 27. oktobra nije uzdrmala aktuelnu desničarsku vladu.

V. P.


vesti po rubrikama

^svet

Medvedev viđen za šefa Kremlja
TV prenosi nereda bili prenaduvani
Rođaci dece umrle od side traže egzekuciju
Podrška nemačkoj "velikoj koaliciji"
 


     


FastCounter by LinkExchange