GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Analitičari o pozadini rekonstrukcije kabineta predsednika Rusije

Medvedev viđen za šefa Kremlja

Ministar odbrane Sergej Ivanov slovi za rezervnog igrača u predsedničkoj trci 2008. godine

LONDON/MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin prekjuče je unapredio šefa svog kabineta Dmitrija Medvedeva stavljajući ga na mesto prvog vicepremijera vlade u potezu koji britanski analitičari smatraju "prvim korakom u procesu sukcesije aktuelnog ruskog predsednika".

U retkoj rekonstrukciji kabineta, pored 40-godišnjeg Medvedeva, koji je istovremeno i prvi čovek "Gazproma", za jednog od vicepremijera imenovan je i ministar odbrane Sergej Ivanov, piše Fajnenšel tajms koji tvrdi da je Medvedev favorit da nasledi Putina, a da je Ivanov rezervna varijanta. "Obojica su, kao njegovi stari saveznici iz Sankt Peterburga, veoma lojalni Putinu, koji je konačno pokazao da neće pokušati da zadrži predsednički položaj posle isteka mandata 2008, ali da želi da vlast nad zemljom zadrže njegovi ljudi", zaključuje Fajnenšel tajms.

Medvedev uživa veliki ugled i važi za prozapadno orijentisanog političara s menadžerskim sposobnostima. I ruski list Nezavisimaja gazeta najnovija kadrovska rešenja ruskog predsednika ocenjuje kao pripremu za rešenje problema njegovog naslednika na mestu šefa države na narednim predsedničkim izborima 2008. Nezavisimaja podseća da je slična šema primenjena 1999, kada je sam Putin prvo imenovan za šefa vlade, da bi potom postao v. d. predsednika umesto Borisa Jeljcina koji je podneo ostavku, posle čega je usledila njegova trijumfalna pobeda na izborima u proleće 2000. godine.

Moskovski list Vedomosti piše da će Medvedev u bliskoj budućnosti zameniti Mihaila Fradkova na mestu premijera. Pozivajući se na anonimne izvore u vladi, list ukazuje da Medvedev nije mogao biti odmah imenovan za premijera budući da nema iskustva s radom u vladi.

Prema istim informacijama, Fradkov zdravstveno ne može da izdrži opterećenje koje mu posao nameće, a kako objašnjava Komersant, premijer je posle nedavne posete Kini morao da se zadrži u Habarovsku u centru za lečenje dijabetesa i da otkaže planiranu posetu Portugaliji. Putin je preksinoć izvršio velike kadrovske promene u vladi, predsedničkoj administraciji i regionima, što je prava retkost.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Medvedev viđen za šefa Kremlja
TV prenosi nereda bili prenaduvani
Rođaci dece umrle od side traže egzekuciju
Podrška nemačkoj "velikoj koaliciji"
 


     


FastCounter by LinkExchange