GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Crkve prepuštene nemilosti Albanaca

BEOGRAD - Većina srpskih hramova na Kosovu i Metohiji već šest i po godina bez ikakve je zaštite i bukvalno su prepušteni nemilosti Albanaca.
Gde god su stigli i mogli Albanci su uništavali srpske svetinje, a do sada je, podsetimo, potpuno porušeno, spaljeno ili teško demolirano čak 150 manastira i crkava širom Kosmeta. Nije bilo dovoljno što je u martovskom pogromu nad kosmetskim Srbima i njihovim svetinjama prošle godine spaljena Bogorodica Ljeviška, iz devetog veka, obnovljena u 14. veku, već je sada ukraden veliki deo njenog olovnog krova jer tu srpsku svetinju ne čuvaju međunarodne snage na Kosovu i Metohiji.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije Gordana Marković izjavila je da je novo skrnavljenje uznemirujuće i da je neophodno da međunarodne snage organizuju čuvanje svih značajnih objekata. Bogorodica Ljeviška najznačajniji je spomenik koji je stradao 17. marta prošle godine, a sada je u fazi takozvane obnove, rekao je vladika Raško-prizrenski Artemije. Najnoviji slučaj je dokaz da na Kosovu i Metohiji nema još ni pomena o nekoj bezbednosti, o zaštiti ljudskih života i zaštiti naših svetinja. "Najbolji dokaz je i ovaj nasrtaj na Bogorodicu Ljevišku, za koju je planirano da uđe i na listu svetske kulturne baštine", rekao je vladika Artemije.

P. P.


vesti po rubrikama

^politika

Tadić predložio dva entiteta
Priprema se plan i za najgori scenario
Rugova spremio zastavu i himnu
Nećemo prihvatiti nametnuto rešenje
Crkve prepuštene nemilosti Albanaca
Umesto Mladića love Župljanina
Dinkić: Sprečili smo nabavku satelita
 


     


FastCounter by LinkExchange