GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Vlada Srbije juče usvojila rezoluciju o Kosovu i Metohiji i uputila je republičkom parlamentu na usvajanje

Nećemo prihvatiti nametnuto rešenje

BEOGRAD - Vlada Srbija juče je jednoglasno usvojila Predlog rezolucije o mandatu za razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije i uputila ga Skupštini Srbije na usvajanje.
Šefovi poslaničkih grupa i predsednik parlamenta Predrag Marković danas će se dogovoriti o danu zasedanja, a nezvanično se priča da će ipak biti u ponedeljak.

Skupština bi svako "nametnuto rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije proglasila nelegitimnim, protivpravnim i nevažećim", a on može biti definisan samo u okvirima odgovarajućih načela i normi UN i drugih međunarodnih organizacija, poštujući ustavni poredak Srbije i SCG.
"Svaki pokušaj nametanja rešenja u vidu faktičkog legalizovanja podele Srbije jednostranim otcepljenjem dela njene teritorije predstavljao bi ne samo pravno nasilje nad jednom demokratskom državom, već i nasilje nad samim međunarodnim pravom", što bi bilo "opasan presedan sa nesagledivim dugoročnim posledicama po međunarodni poredak u celini", navodi se u Predlogu rezolucije.

Parlament je "bezrezervno opredeljen za kompromisno rešenje", Kosmet treba da ima budući status po ugledu na evropska rešenja, koji će biti "u potpunom skladu sa načelom suvereniteta i teritorijalnog integriteta SCG kao priznatog i ravnopravnog subjekta međunarodnog prava". To rešenje treba da zadovolji državne interese Srbije i SCG, ali i albanske zajednice, Srba i svih ostalih stanovnika Kosmeta. U punoj meri u obzir moraju biti uzeti i legitimni interesi Albanaca u Pokrajini.

Skupština ovlašćuje Vladu da se zalaže za modalitete održivog rešenja i razume da može biti više modaliteta budućeg statusa, koji ne dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet države. Parlament očekuje i da bude redovno izveštavan o toku pregovora. U tekst je uneto i da će se Skupština posebno izjasniti o rezultatima tih razgovora i to "imajući u vidu i ustavnu mogućnost" o izjašnjavanju građana na referendumu. Pozdravljena je posrednička uloga UN, a od posrednika se očekuje da obezbede neophodnu formu neposrednih razgovora između predstavnika SCG i kosmetskih Albanaca.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Tadić predložio dva entiteta
Priprema se plan i za najgori scenario
Rugova spremio zastavu i himnu
Nećemo prihvatiti nametnuto rešenje
Crkve prepuštene nemilosti Albanaca
Umesto Mladića love Župljanina
Dinkić: Sprečili smo nabavku satelita
 


     


FastCounter by LinkExchange