GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Rugova spremio zastavu i himnu

BEOGRAD -Tim kosovskih Albanaca koji će pregovarati s Beogradom oko budućeg statusa Kosova i Metohije jedinstven je u jednom - da Kosovo treba da bude nezavisno.
Takođe, slažu se sa predlozima Kontakt grupe i svi do jednog smatraju da Srbima treba omogućiti povratak, sprovesti decentralizaciju i ne dozvoliti podelu Kosova. San o spajanju s Albanijom je, izgleda, odsanjan.

Ujedinjenje sa Albanijom

"Kada je na Kosovu narod došao ujedinili su se gradovi, sela i klisure sa Malisorima". Ovako počinje himna Kosova koju je usvojila Demokratska partija Kosova Ibrahima Rugove. Sam početak himne asocira na ujedinjenje Kosova sa delom Crne Gore, nastanjenim Albancima i delom Albanije, odnosno Malesijom.
Rugova je svojevremeno izjavio da je himna "jedna pesma iz 1912. godine koju su pevali tadašnji borci, narod, svi. Mislim da se pevala u Albaniji i drugim albanskim krajevima. Takođe, i zastava čuva osnovne nacionalne simbole i specifičnosti Kosova, antičke i potonje Dardanije".

Očekuje se da će to biti potvrđeno na sutrašnjoj sednici Skupštine Kosova, ali je moguće otvaranje oštre diskusije oko nastupa pregovaračkog tima. Naime, iako je tim formiran pre više od mesec dana, još uvek nije postignuto jedinstvo oko pregovaračke platforme.

Demokratski savez Ibrahima Rugove u svojoj platformi traži direktno priznavanje nezavisnog Kosova od strane SAD i EU. Kako Rugova ne želi da ga nezavisnost zatekne nepripremljenog, već godinu dana ima zastavu i himnu, koje se razlikuju od državnih simbola susedne Albanije.

Hašim Tači i njegova Demokratska partija Kosova smatraju da prvo u Skupštini treba usvojiti rezoluciju o nezavisnosti, kako bi se još jednom potvrdila volja naroda. Za razliku od DSK, u DPK ne traže direktno priznavanje nezavisnosti, već da to prvo izglasa Parlamentu, potom da nezavisno Kosovo priznaju zemlje u regionu, zatim ostali. Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja insistira na usvajanju ustava Kosova, koji će odrediti način za realizaciju nezavisnosti.

Četvrta platforma, koju nudi lider partije "ORA" Veton Suroi, zalaže se za nezavisnost, ali kako smatraju da će se do realizacija te ideje doći kroz dugotrajan i težak proces, pre isticanja tog zahteva treba izvršiti dobar "menadžment", marketinšku i lobističku kampanju u svetu. Svoju viziju o nezavisnosti i platformu imaju i parlamentarne stranke sa po jednim ili dva poslanika.

Lj. S.


vesti po rubrikama

^politika

Tadić predložio dva entiteta
Priprema se plan i za najgori scenario
Rugova spremio zastavu i himnu
Nećemo prihvatiti nametnuto rešenje
Crkve prepuštene nemilosti Albanaca
Umesto Mladića love Župljanina
Dinkić: Sprečili smo nabavku satelita
 


     


FastCounter by LinkExchange