GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Vrh vlasti ne sedi skrštenih ruku pred pregovore o Kosmetu

Priprema se plan i za najgori scenario

Postoji mogućnost da nam od svetskih sila bude nametnuto rešenje i u tom trenutku, naša delegacija jednostavno će odustati od pregovora i niko ništa neće potpisati. Baš zato, mi pripremamo odgovor i na takvu mogućnost - kaže za Glas izvor blizak pregovaračkom timu

BEOGRAD - Paralelno sa uobličavanjem konačnih detalja Rezolucije o Kosmetu koju bi za vikend trebalo da usvoje poslanici Skupštine Srbije, eksperti koje je angažovao vrh vlasti pripremaju i plan za najgori scenario - slučaj da nam bude nametnuto rešenje za pokrajinu, odnosno ako nam otmu taj deo teritorije, kaže za Glas izvor veoma blizak pregovaračkom timu.

On nije mogao da iznese ni detalj tog plana, ocenivši ga kao najveću državnu tajnu, osim što je rekao da "jednostavno moramo da budemo spremni na sve, pa i na to kako ćemo se ponašati u slučaju najgoreg ishoda".

"Kako bi to išlo praktično? Očekujemo da prva faza pregovora bude putem šatl diplomatije, a onda, što je nama veoma važno - da se krene i u direktne pregovore. Naravno da bismo mi tada pokušali da izvučemo najviše za nas, ali nažalost, postoji i mogućnost da nam od svetskih sila bude nametnuto rešenje. U tom trenutku, naša delegacija jednostavno odustaje od pregovora i niko ništa ne potpisuje. Baš zato, mi se pripremamo da odgovorimo i na takvu mogućnost", kaže naš sagovornik.

Ipak, pokušali smo da neki detalj saznamo i iz drugih izvora, ali niko nije mogao da nam iznese ništa preciznije. Neki od sagovornika pominjali su eventualnu mogućnost proglašenja samostalnosti severnog dela pokrajine nastanjenog pretežno Srbima, dok su neki navodili čak i angažovanje naše Vojske i policije na tom prostoru, što bi se opravdalo stavom u Rezoluciji 1244 koja dozvoljava mogućnost povratka hiljadu pripadnika naših snaga bezbednosti na Kosmet.

Što se tiče susreta Putina i Tadića, saznali smo da će taj razgovor biti od izuzetne važnosti u određivanju čvrstine naših stavova tokom pregovora.
- Ukoliko dobijemo jasnu podršku Rusije, kao jedne od članica Kontakt grupe, to će znatno unaprediti našu poziciju. Ne treba zaboraviti da je ova Rusija mnogo moćnija od one Jeljcinove, koja je bestidno trgovala Srbijom, i da se Putinov stav i te kako sluša u svetu.

Dvojica šefova država razgovaraće i nasamo i posle tog susreta biće sve jasnije. Dakle, ne zavaravamo se time da će se Rusija konfrontirati s celim svetom zbog Kosova, ali smo svesni i da je ta zemlja ponovo velika sila, kao i da je Putin beskrajno potreban Zapadu, pre svega zbog struje i nafte. Moskva će zauzeti stav u skladu sa njenim interesima, a ukoliko pod to potpada i suverenost teritorije Srbije, tim bolje po nas, rekao nam je sagovornik iz vrha DS-a.

M. M.


vesti po rubrikama

^politika

Tadić predložio dva entiteta
Priprema se plan i za najgori scenario
Rugova spremio zastavu i himnu
Nećemo prihvatiti nametnuto rešenje
Crkve prepuštene nemilosti Albanaca
Umesto Mladića love Župljanina
Dinkić: Sprečili smo nabavku satelita
 


     


FastCounter by LinkExchange