GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Predsednici Srbije i Rusije razgovarali juče u Moskvi o Kosovu i Metohiji

Tadić predložio dva entiteta

Srbija u pregovore ulazi kao demokratska država, koja ima pun legitimitet i kao takva će braniti svoje interese na Kosmetu, uz uvažavanje legitimnih prava Albanaca u pokrajini, a sve te stavove podržao je predsednik Putin - rekao je predsednik Srbije

MOSKVA - Predsednik Srbije Boris Tadić obezbedio je u Moskvi podršku šefa ruske države Vladimira Putina nastojanjima Srbije da se za Kosovo i Metohiju pronađe mirno i kompromisno rešenje, uz uvažavanje njenih legitimnih državnih i nacionalnih interesa u toj pokrajini.

- Siguran sam da će Rusija imati konstruktivan i realan pristup u pregovorima o budućnosti Kosova i Metohije i da će izraziti visok nivo razumevanja za stavove Srbije-rekao je Tadić posle razgovora sa šefom Kremlja, koji je ocenio kao "više nego prijateljski, konstruktivan i vrlo korektan", prenose agencije.

Putin: Svi ćute o progonu Srba

Susret predsednika Srbije sa prvim čovekom Rusije Vladimirom Putinom ruski mediji propratili su s velikom pažnjom. Iako je početak razgovara bio kratko otvoren za javnost, Izvestija, Pravda, RIA prenose stavove dvojice državnika o Kosovu uoči početka pregovora o konačnom statusu.
Putin je ocenio da je nedopustivo ćutanje sveta o progonu dvesta hiljada Srba sa Kosova. "Kada je 30.000 Albanaca sa Kosova otišlo na Zapad, u celom svetu su govorili kao o humanitarnoj katastrofi, a kada je 200.000 Srba prinuđeno da ode odatle, svi ćute", rekao je Putin ističući da se protivi dezintegraciji Srbije i Crne Gore i Balkana, ali da to treba da važi za ceo svet.

Predsednik Tadić je objasnio da Srbija u pregovore o Kosmetu ulazi u veoma teškoj situaciji, budući da je srpski narod dobrim delom izbegao iz pokrajine, a Srbija nosi teško Miloševićevo nasleđe. U isto vreme, međutim, Srbija u pregovore ulazi kao demokratska država, koja ima pun legitimitet kroz državnu zajednicu, i kao takva će braniti svoje interese na Kosmetu, uz uvažavanje legitimnih prava Albanaca u pokrajini. "Za sve te stavove naišao sam na podršku u razgovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom", rekao je Tadić. Srpski predsednik založio se u tom okviru za očuvanje svih postojećih država u sadašnjim granicama, pa tako i za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji.

Tadić je izneo šefu ruske države predlog u pravcu decentralizacije južne srpske pokrajine, što bi na kraju tog procesa dovelo do formiranja dva entiteta - srpskog i albanskog - uz specijalne odnose srpskog entiteta sa centralnim institucijama u Srbiji i posebno uređene odnose dva entiteta u okviru kosovskih institucija.

Jedna od tema srpsko-ruskih razgovora na vrhu, koji su u prvih desetak minuta vođeni u prisustvu novinara, a potom iza zatvorenih vrata i u četiri oka, bila je i ekonomska saradnja dve zemlje. Ruski predsednik smatra da nije nerealno da se u bilateralnoj razmeni ove godine dostigne obim od dve milijarde dolara. Tadić je rekao da će se založiti da ruske kompanije imaju jednaka prava kao i sve ostale u postojećim i budućim investicijama u Srbiji.

V. N.


vesti po rubrikama

^politika

Tadić predložio dva entiteta
Priprema se plan i za najgori scenario
Rugova spremio zastavu i himnu
Nećemo prihvatiti nametnuto rešenje
Crkve prepuštene nemilosti Albanaca
Umesto Mladića love Župljanina
Dinkić: Sprečili smo nabavku satelita
 


     


FastCounter by LinkExchange