GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za istresanje stolnjaka preko terase 500 evra!

PODGORICA - Ukoliko na narednom zasedanju opštinskog parlamenta bude usvojen Predlog odluke o kućnom redu u stambenim zgradama, stanovnici glavnog grada Crne Gore će, hteli to ili ne, konačno morati da prihvate pravila lepog ponašanja. Jer, sudeći po strogim kaznenim odredbama koje sadrži nedavno objavljeni Predlog odluke o kućnom redu u stambenim zgradama, gradska vlast je konačno rešila da učini nešto za kulturu stanovanja u glavnom gradu.

Gradske vlasti su, naime, predvidele veoma oštre kazne za sve one koji se odluče da, po navici, bacaju otpatke kroz prozore i preko balkona, ili istresaju posteljinu, stolnjake i tepihe na isti način. Kažnjavaće se stambena zgrada kao pravno lice, kao i stanari koji to rade. Za pravna lica, u zavisnosti od vrste prekršaja, prema Predlogu odluke visina novčanih kazni biće od 500 do 2.500 evra, a za odgovorna i fizička lica, odnosno stanare, od 50 do 500 evra.

Prema ovoj odluci, stanari su dužni da održavaju čistoću u posebnom delu stambene zgrade koji koriste, dok se o čistoći zajedničkih prostorija u zgradi moraju starati skupština vlasnika, upravnik zgrade i stanari. Predviđeno je da skupština vlasnika stambene zgrade, odnosno upravnik zgrade, određuje posebno mesto za trešenje tepiha, s tim što se ovi poslovi mogu raditi od osam do 14 i od 17 do 19 časova. Drva će moći da cepaju isključivo na mestu i u vreme koje odredi skupština vlasnika. Nije dozvoljeno na balkonu, lođi ili terasi držati ogrevni materijal i stvari koje narušavaju izgled zgrade.

Predlogom odluke se predviđa i obaveza da ulazna vrata na stambenoj zgradi moraju biti ispravna i zaključana od 22 do pet časova. O izvršavanju propisanih odredaba, prema Predlogu odluke, staraće se skupština vlasnika i upravnik stambene zgrade, dok će inspekcijski nadzor vršiti organ lokalne uprave nadležan za poslove Komunalne inspekcije.

V. K.


vesti po rubrikama

^društvo

Političari nisu na listi za vakcinu
Poslanicima skočio šećer
Đilas protiv Velje Ilića
Protiv droge i u vrtiću
Za istresanje stolnjaka preko terase 500 evra!