GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministarstvo prosvete i Savet za prevenciju problema mladih

Protiv droge i u vrtiću

BEOGRAD - Sa uzimanjem psihoaktivnih supstanci mladi obično počinju sa 15 godina, ali u poslednje vreme prvo uzimanje droge pomereno je na mlađi uzrast, tako da sada deca drogu probaju i sa 11-13 godina. Među onima koji traže pomoć i lečenje i koji su zvanično prijavljeni u 1993. godini u dobnoj grupi od 15 do 19 godina bilo je 0,7 odsto prijavljenih, a 2002. i 2003. godine taj procenat se povećao na 16,8 i 13,9 odsto.

Od februara 2006. godine biće pokrenut program integrisane prevencije bolesti zavisnosti u obrazovnim ustanovama školskog sistema. Milica Pejović-Milovančević, dečji psihijatar i jedan od autora projekta, kaže da će Savet za prevenciju problema mladih i omladine početi sprečavanje u ranim uzrastima.

- U obdaništima ćemo raditi s roditeljima kroz radionice, a vaspitače ćemo podučavati o bolestima zavisnosti i psihoaktivnim supstancama. U osnovnim školama radićemo sa mlađim uzrastom, a o ovome će đaci razgovarati međusobno jer je prevaziđen način da stručnjaci predaju, a deca slušaju. Akcija će se sprovesti i u učeničkim domovima i internatima. Cilj projekta je da učenici saznaju o štetnosti i posledicama psihoaktivnih supstanci pre nego što ih probaju. Pilot-projekat će početi u desetak osnovnih škola - objašnjava Milovančevićeva.

Pored ovog projekta, Ministarstvo prosvete i Savet za prevenciju problema početkom nove godine pokrenuće akciju "Zašto je dobro biti dobar", a Ministarstvo prosvete i sporta sklopiće ugovor sa izdavačkom kućom "Nova škola" koja će u svom listu Naj u svakom broju na četiri strane pisati o radu Saveta.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Političari nisu na listi za vakcinu
Poslanicima skočio šećer
Đilas protiv Velje Ilića
Protiv droge i u vrtiću
Za istresanje stolnjaka preko terase 500 evra!