GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dijabetološki savez SCG proveravao je juče zdravlje predstavnika naroda

Poslanicima skočio šećer

Ovo je bolest loših navika, odnosno neuredne i prekomerne ishrane, nedovoljne aktivnosti i, na kraju, stresa, kažu lekari

BEOGRAD - Predstavnici naroda u republičkom parlamentu imaju povišen šećer, pokazale su jučerašnje analize. Stručni tim Dijabetološkog saveza SCG proveravao je juče stanje zdravlja srpskih poslanika. Prema navodima organizatora ove akcije Rodoljuba Živkovića, ovo je treći put da se meri visina šećera u krvi poslanicima i zaposlenima u Skupštini Srbije, a povod je Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti.

- Naši rezultati pokazuju da ni ovog puta nije bilo iznenađenja kada je reč o zdravlju poslanika - oni imaju blago povećan šećer u krvi u odnosu na prosek stanovništva - izjavio je za Glas Živković.

Dačić srećan što je normalan

U blic anketi Glasa otkrili smo da je, na primer, Miroljub Albijanić imao 6,6 odsto šećera u krvi, ali posle doručka, da je Meho Omerović (SDP) bio "u granicama normale", mada je popio limunadu i dve kafe pre merenja, dok se Ivica Dačić (SPS) dugo nećkao hoće li da proveri krv da bi posle "provere", sav srećan, na glas, šeretski objavio "normalan sam". Mršavac Živan Vladimirović iz SRS-a hrabro je obelodanio da mu je nivo šećera 5,5 iako je doručkovao i to - proju.

Na pitanje novinara kako tumači ovakav rezultat, Živković kaže da je u ovom slučaju reč o tipu II šećera o kojoj se i u svetu govori kao o pandemiji, a odraz je, pre svega, loše ishrane i načina života.
- Ovo je bolest loših navika, odnosno neuredne i prekomerne ishrane, nedovoljne aktivnosti i, na kraju, stresa - kaže on.
Živković navodi da je kod stanovništva procenat "obolelih" od šećerne bolesti od četiri do pet odsto, dok je među poslanicima taj procenat oko osam odsto.

- Danas smo kod dvojice poslanika otkrili blago povećani nivo šećera u krvi. Reč je o ljudima koji nisu znali da imaju problem sa šećerom, odnosno predispoziciju za šećernu bolest. Dobro je što su odmah tražili savet i, naravno, vodiće ubuduće računa o svom zdravlju - dodaje Živković.

Ekipa koja je proveravala zdravstveno stanje srpskog parlamenta, inače, doručkovala je u skupštinskom restoranu. I to proju, koja je, kako kažu, bila odlična, ali prejaka. Bila je puna sira i kajmaka, što zdrav čovek sme da pojede samo jednom nedeljno.
Normalan procenat šećera u krvi je od šest do 6,5 ukoliko se meri na prazan stomak, a 7,8 odsto kada se meri dva sata posle jela.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

Političari nisu na listi za vakcinu
Poslanicima skočio šećer
Đilas protiv Velje Ilića
Protiv droge i u vrtiću
Za istresanje stolnjaka preko terase 500 evra!