GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetski dan borbe protiv HOBP-a, stručnjaci upozoravaju

Kašalj je uvek znak bolesti!

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), 2002. godine bila je na 12. mestu kao uzročnik smrtnosti u svetu. Bolest je toliko u porastu da studije predviđaju da će 2020. godine biti na petom mestu, kao uzročnik smrtnosti. Kod nas svaki deseti čovek posle 40 godine boluje od HOBP-a- rekao je juče dr Miodrag Vukčević, iz Instituta za plućne bolesti, Kliničkog centra Srbije povodom 16. novembra, Svetskog dana borbe protiv hroničnih opstruktivnih bolesti pluća.

Tim povodom juče u domu zdravlja Palilula lekari su razgovarali sa građanima o ovoj bolesti, načinu dijagnoze i lečenja, a svi prisutni mogli su da obave spirometriju, tj. ispitivanje plućnih funkcija.

- Najvažnije je da je spirometrija bezbolna. Oni koji već znaju da boluju od ove bolesti proveravamo da li znaju da koriste inhalacionu terapiju. Za one koji ne znaju organizovana je obuka - objasnila je dr Nada Bogdanović, iz Doma zdravlja Palilula.

Osnovni simptomi bolesti su kašalj, iskašljavanje i osećaj nedostatka vazduha. Cilj ove akcije je da se obavesti javnost jer većina zanemaruje tegobe koje ima, kao i da se ukaže na posledice ove bolesti jer dovodi do invalidnosti radno aktivnih ljudi. Stručnjaci podsećaju da rano otkrivanje i prevencija daju dobre rezultate. Oni upozoravaju da je osnovni razlog za dobijanje ove bolesti pušenje.

- Bolest kod pacijenata je godinama neopažena jer pušači smatraju da je kašalj normalan. Kašalj je uvek znak bolesti. Oni se obično javljaju lekaru kada je bolest već uzela maha- kaže dr Ljudmila Nagorni - Obradović iz Instituta za plućne bolesti.

Među pacijentima, juče smo zatekli i sedamdesetodvogodišnju Milku Volf, koja je 40 godina bila strasni pušač.
- Kašljala sam i brzo se zamarala, ali sam mislila to je to zbog premora na poslu. Kad sam otišla u Institut za plućne bolesti i uradila spirometriju, lekar mi je rekao "vi ste, gospođo, popušili svoja pluća". Sada redovno uzimam terapiju, inhaliram se, radim vežbe disanja i što je najvažnije, prestala sam da pušim - priča Volf.

Svetski dan borbe protiv HOBP-a biće obeležen i danas u Skupštini grada na Trgu Nikole Pašića, gde ća pacijenti od 11 do 18 sati moći da se posavetuju sa lekarima.

S. T.


vesti po rubrikama

^Beograd

Policija pisala prijavu nokautiranom starcu
Pšenica raste iz poda škole
"Zmaj" bez vatre
Stanovi i bolje obrazovanje
Kašalj je uvek znak bolesti!
Manje respiratornih infekcija
Saopštenje GSP-a
Ispravna samo dva izvora
Gradske vesti: Novi "Maksi" u sarajevskoj
 


     


FastCounter by LinkExchange