GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 16. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Opština Rakovica pomaže žiteljima romske nacionalnosti

Stanovi i bolje obrazovanje

Dekada Roma počela je ove godine i u narednih deset godina biće uloženi veliki napori kako bi se težak socijalni i materijalni položaj Roma poboljšao. U saradnji sa Republičkim odborom za nacionalne manjine i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, opština Rakovica potrudiće se da na lokalnom nivou reši probleme stanovnika romske nacionalnosti na najbolji mogući način.

Dejan Marković, ombudsman za nacionalne manjine opštine Rakovica, koji je ujedno i prvi lokalni ombudsman izabran u gradu, kaže da će se projekti za poboljšanje položaja Roma u opštini raditi u okviru četiri segmenta.

- Potrudićemo se da napravimo projekte koji će se odnositi na stanovanje, zapošljavanje, zdravstvo i obrazovanje Roma. Ovo će opštinska vlast uraditi u saradnji sa republičkom i gradskom vlašću, ali ćemo uključiti i nevladine organizacije i Centar za socijalni rad - kaže Marković. - Prioritet će biti nehigijenska romska naselja, kojih u opštini ima pet. Tri su velika naselja, u kojima žive brojne porodice, u jako lošim uslovima.

Nehigijenska romska naselja u Kijevu, Kneževcu, Resniku i Košutnjaku imaju problema sa prilaznim putevima i infrastrukturom. Voda i kanalizacija postoje, ali su u jako lošem stanju.
- Izgradnja socijalnih stanova, stanova solidarnosti i sređivanje već postojećih naselja neki su od načina da se problemi reše. Veliki problem je obrazovanje. Romska deca iz nehigijenskih naselja, uzrasta od pet do sedam godina, uopšte nisu išla u vrtiće i dolaze nepripremljena u osnovnu školu - objašnjava Marković. - Vrlo često se dešava da ta deca odustaju od školovanja na samom početku zbog teškog socijalnog položaja, udaljenosti naselja od škole ili zato što su predmet diskriminacije.

Marković dodaje da je veoma bitno da se organizuju predškolske i školske pripreme za ovu decu kako bi se lakše uključila u sredinu. Kako na teritoriji grada postoji 110 nehigijenskih romskih naselja, rešenje njihovih problema izgleda neće biti nimalo lako.

I. Z.


vesti po rubrikama

^Beograd

Policija pisala prijavu nokautiranom starcu
Pšenica raste iz poda škole
"Zmaj" bez vatre
Stanovi i bolje obrazovanje
Kašalj je uvek znak bolesti!
Manje respiratornih infekcija
Saopštenje GSP-a
Ispravna samo dva izvora
Gradske vesti: Novi "Maksi" u sarajevskoj
 


     


FastCounter by LinkExchange