GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle uvođenja vanrednih mera stanje u Francuskoj se smiruje

Policijski čas još tri meseca

PARIZ - Pošto su francuske vlasti procenile da se situacija smiruje jer je u predgrađima u kojima je bilo nemira pojačano prisustvo snaga reda, uveden je policijski čas i zabranjeno javno okupljanje, vlada u Parizu odobrila je predlog da se za još tri meseca produži policijski čas, uveden 8. novembra.

Reč je o "striktno privremenoj meri koja će se odnositi samo na mesta u kojima je striktno neophodna njena primena", navodi se u saopštenju predsednika Žaka Širaka koji je juče predsedavao sastankom Saveta ministara. Taj predlog danas će biti pred parlamentom.

Manjih incidenata ipak je bilo i u nedelju uveče. Uprkos zabrani okupljanja, u Lionu - trećem po veličini gradu u Francuskoj - u nedelju je zapaljeno petnaestak vozila. Na vrhuncu nereda svake noći je paljeno po nekoliko stotina vozila.

Bilans nereda od 27. oktobra

- Jedan mrtav
- Više desetina povređenih
- Zapaljeno 8.400 vozila širom zemlje
- Više desetina zapaljenih javnih zgrada
- Uhapšene 2.652 osobe, 592 zadržanih u pritvoru
- Šteta se procenjuje na 200 miliona evra

EU je Francuskoj ponudila pomoć od 50 miliona evra za unapređenje situacije u siromašnim predgrađima u kojima su u poslednje dve i po nedelje besneli nemiri. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso kaže da bi taj novac trebalo da bude uložen u otvaranje novih radnih mesta i izgradnju skladnijih odnosa između različitih zajednica. - Najbolja socijalna politika je otvaranje novih radnih mesta. Problem je kada 60 odsto mladih iz predgrađa nema posao - ocenio je on u intervjuu radiju Evropa 1.

Baroso je u Parizu, gde se sastao s premijerom Dominikom de Vilpenom, rekao da ti nemiri predstavljaju evropski, a ne samo francuski problem - izgrednici su uglavnom mladi crnci i Arapi koji se žale na diskriminaciju. I u drugim evropskim zemljama žive velike imigrantske zajednice i posmatrači kažu da je u poslednje vreme napetosti bilo i u Belgiji, Britaniji i Nemačkoj.

Sada, kada se nemiri u francuskim predgrađima smiruju, prve političke posledice osećaju se u popularnosti francuskih političara, ocenio je londonski Independent čiji analitičar piše da je "najveća žrtva" predsednik Žak Širak. Njegova popularnost spala je na svega 29 odsto, navodi list najnovija istraživanja francuskog javnog mnjenja. U popularnosti prednjače dva ključna francuska političara - predsednik vlade Dominik de Vilpen i ministar unutrašnjih poslova Nikola Sarkozi. De Vilpena podržava 52, a Sarkozija 53 odsto Francuza, piše Independent.

Oni su, istovremeno, dva najozbiljnija suparnika za naslednika predsednika Širaka na narednim predsedničkim izborima (2007). Većina političkih analitičara smatra da će jedan od njih dvojice gotovo sigurno biti novi predsednik Francuske. Alarmantno je to što je posle dve sedmice za više od pet odsto porasla popularnost desničarskog Nacionalnog fronta i njegovog lidera Žan-Mari le Pena koji je po popularnosti bezmalo dostigao Širaka. Komentator Independenta ukazuje da je još teško predvideti kakve političke promene će doneti sadašnji nemiri u francuskim predgrađima i koje bi mogle biti dugoročne posledice.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Policijski čas još tri meseca
Rasisti u trinaestoj
 


     


FastCounter by LinkExchange