GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Azijski kosmonauti istražuju idealne izvore energije

Kinezi i na Mesecu

Kina je pre dve godine lansirala prvi kosmički brod sa ljudskom posadom, a već planira da do 2017. godine pošalje čoveka na Mesec, kako bi ispitao postojanje idealnog izvora energije. Kineski mediji su objavili da, posle prošlomesečnog leta dvojice kineskih kosmonauta, ondašnji svemirski stručnjaci sada razvijaju novi brod, koji će im omogućiti da postave stalnu svemirsku stanicu i eventualno pošalju čoveka na Mesec.
- Kinez će sleteli na Mesec 2017. godine - izjavio je kineski naučnik Oujang Džzijuan.

U uslovima brzog privrednog razvoja kineska orijentacija na razvoj svemirskih letilica nije samo pitanje prestiža već i dalekovido planiranje da se zemaljske potrebe za energijom u ne tako dalekoj budućnosti rešavaju u našem najbližem kosmičkom susedstvu. U situaciji kada svet sve brže troši dostupne izvore energije, sve češći pogledi ka Mesecu su povezani s mogućnošću da taj prirodni satelit raspolaže ogromnim količinama potencijalnog goriva budućnosti.

Kina zato planira da njen predviđeni mesečev projekt, pored postavljanja astronomskog teleskopa na površini Meseca i merenja debljine njegovog tla, obavezno uključi i istraživanje raspoloživih količina helijuma - 3, elementa za koji neki naučnici smatraju da je perfektno nezagađujuće gorivo. Naučnici veruju da na Mesecu ima dovoljno helijuma - 3 da se svet pokreće i greje narednih nekoliko hiljada godina.

Kineski naučnik Oujang je najavio da će ostvarivanjem misije 2017. godine Kina biti u stanju da čovečanstvu pruži najpouzdaniji izveštaj o rezervama helijuma - 3 na zemljinom prirodnom pratiocu. Sjedinjene Američke Države su prošlog septembra najavile plan vredan 104. milijarde dolara o ponovnom slanju Amerikanaca na Mesec do 2018. godine. Američki Apolo program odveo je prvog čoveka na Mesec 1969. godine. Prvi kineski brod koji bi mogao da se nađe u Mesečevoj orbiti, bez sletanja, po rečima kineskih naučnika, ne može da bude lansiran pre 2007. godine.

To znači da bi taj let mogao da se podudari sa trećom planiranom kineskom svemirskom misijom. Planirano je da tokom trećeg leta jedan od trojice kosmonauta obavi možda i šetnju kosmičkim prostranstvom iz broda Šendžou VII. Kina razvija raketu koja će biti u stanju da u Zemljinu orbitu izbaci koristan teret od 25 tona, što je tri puta više od sadašnjih osam tona koliko trenutno mogu da ponesu kineske kosmičke rakete, objavio je nedavno list Pekinške novosti. Za potpun razvoj tih moćnih letilica i njihovo uvođenje u eksploataciju trebaće sigurno još šest-sedam godina.

Toliko će morati da sačekaju i ozbiljnija kineska ispitivanja svemira i kosmičkih brodova, pre nego što ih pošalju ka Mesecu i u traženje goriva budućnosti.

Tanjug


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Ceo vek na negativu
Greškom srušen dom Svetozara Markovića
Kinezi i na Mesecu
Mrtva baba u dijamantu
 
 


     


FastCounter by LinkExchange