GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Vlada Srbije danas usvaja rezoluciju o Kosovu i Metohiji

Tadić van srpskog tima

Nema razloga da predsednik Tadić bude u timu, jer mi, na kraju krajeva, razgovaramo sa svojom pokrajinom. Ipak, predsednik nije zatvorio vrata razgovorima i njegov stav umnogome će zavisiti i od poruke koju dobije od predsednika Rusije", kaže za Glas izvor blizak predsedniku Srbije

BEOGRAD - Sve je spremno da Vlada Srbije na današnjoj sednici donese rezoluciju o platformi za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije, koja će se ubrzo zatim naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Usvajanjem rezolucije Srbija će na pregovaračkom stolu imati zvanični dokument, koji je rezultat konsenzusa postignutog između srpske vlade, predsednika Srbije Borisa Tadića i parlamentarnih stranaka. Takođe, uskoro se očekuje i obelodanjivanje sastava srpskog pregovaračkog tima, u kome, kako Glas saznaje, najverovatnije neće biti Boris Tadić.

"Jednostavno, nema razloga da predsednik Tadić bude u timu. Mi, na kraju krajeva, razgovaramo sa svojom pokrajinom. Ulaskom predsednika u srpski pregovarački tim dao bi se preveliki značaj albanskom pregovaračkom timu, koji nema status državnog tima. Ipak, predsednik Tadić nije zatvorio vrata razgovorima i njegov stav umnogome će zavisiti i od poruke koju dobije od predsednika Rusije Vladimira Putina", kaže za naš list izvor blizak predsedniku Srbije.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da će pregovarački tim "biti reprezentativan" i da nije važno da li će ga voditi jedna, dve ili više osoba, već da u njemu budu ljudi koji poznaju problem Kosova i Metohije i uživaju poverenje međunarodne zajednice. Prema Mladenovićevim rečima, teško je očekivati da u pregovaračkom timu direktno učestvuju stranci, ali nije isključio mogućnost da budu uključeni kao savetnici.

Potpredsednik SPO-a Srđan Srećković rekao je za Glas da rezolucija, u suštini, neće odstupati od plana Vlade Srbije. "Tražimo da granice Kosova i Metohije prema Albaniji i Makedoniji budu granice SCG, da se konstituiše dvadesetak opština sa većinskim srpskim stanovništvom, koje bi imale visok stepen decentralizacije. Takođe, neophodna je eksteritorijalnost sa međunarodnom vojnom zaštitom crkava i manastira - objasnio je Srećković i dodao da očekuje jedinstvo po ovom pitanju. Nacrt predloga rezolucije već je dostavljen nekim šefovima poslaničkih grupa, koji su juče imali sastanak sa Koštunicom, gde je trebalo da iznesu eventualne eventualne primedbe na tekst tog dokumenta.

P. P. - J. J.


vesti po rubrikama

^politika

"Satelit" preko Devičanskih ostrva
Tadić van srpskog tima
Prečicom do pancira
Nikolić: U rezoluciji i referendum o Kosovu
Jača saradnja Srbije i Rusije
Priština izglasava nezavisnost Kosmeta
Ukraden krov sa hrama Ljeviške
 


     


FastCounter by LinkExchange