GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Prvoslav Davinić o detaljima nabavke skupocene opreme za potrebe Vojske

"Satelit" preko Devičanskih ostrva

Od posla se odustalo zbog nedostatka novca

BEOGRAD - Bivši ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić potvrdio je juče da je posrednik u sklapanju posla sa izraelskom firmom Imidžset o zakupu satelita Eros, bila kompanija "Kamira krik korporejšn" koja ima sedište na britanskim Devičanskim ostrvima.

Gostujući na Radiju B92 Davinić, međutim, nije mogao da precizira ko je vlasnik kompanije i ko ju je preporučio, ali je istakao da je uloga kompanije "Kamira Krik" bila da prvobitnu ponudu Imidžseta koja je bila nešto manje od 60 miliona evra, spusti na 45 miliona evra. Dokument koji je u junu potpisan sa izraelskom firmom nije pravno obavezujući, već predstavlja samo načelni dokument koji sadrži tehnički podatke o satelitu, obavezama plaćanja i izgradnji zemaljske stanice, rekao je Davinić.

Mirčić: Davinić laže

Predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije Milorad Mirčić negirao je juče Davinićeve navode o tome kako je taj Odbor bio upoznat s informacijom o iznajmljivanju izraelskog špijunskog satelita.
"Potvrđuje se ona narodna "ko krade taj i laže" i obrnuto, pa bi oni koji tako nešto izjavljuju trebalo da završe u zatvoru. Ne razumem kako može Davinić da tvrdi da je o tome obavestio Odbor za bezbednost, a da ja kao predsednik, a nijedan član Odbora o tome ništa ne znamo, niti smo prisustvovali takvoj sednici Odbora, kako on kaže zatvorenoj za javnost", izjavio je Mirčić novinarima u Skupštini Srbije.

M. D.

Prema njegovim rečima, Izraelci nisu imali prava da traže isplatu prve rate jer su oni u junu obavešteni da "od posla nema ništa". Komentarišući izjave zvaničnika da nikada nisu videli sporni dokument Davinić je rekao da je to tačno jer taj dokument "tehnički ne postoji" i ne nalazi se u Ministarstvu odbrane. Odluka o ugovaranju korišćenja satelita je, prema Davinićevim rečima, doneta 8. marta na sastanku Vrhovnog saveta odbrane i ta odluka bila je osnov za nabavku.

"Sa aspekta interesa sistema odbrane predlaže se Savetu ministara državne zajednice da sa kompanijom Imidžset international ugovori usluge - pristanak države na satelit što bi omogućilo sve dozvole, pristanke, ovlašćenja, registracije, konsultacije, zabeleške i dozvole neophodne ili prateće za korišćenje satelita od strane SCG kao kupca", predstavio je Davinić jedan član te odluke.

On je dodao da je Savet ministara, 12. aprila, zaključio da zaduži Ministarstvo odbrane da realizuje planirane aktivnosti u uključenju SCG u sistem satelitske kontrole, u skladu sa zaključkom Vrhovnog saveta odbrane. Finansijska sredstva za taj posao obezbediće se iz prihoda Fonda za reformu sistema odbrane državne zajednice, navodi se dalje u zaključku Saveta ministara. Davinić je zaključio da se, zbog nedostatka finansijskih sredstava, od tog posla odustalo u junu i da je, tokom posete Beogradu, direktor izraelske firme o tome bio obavešten.


vesti po rubrikama

^politika

"Satelit" preko Devičanskih ostrva
Tadić van srpskog tima
Prečicom do pancira
Nikolić: U rezoluciji i referendum o Kosovu
Jača saradnja Srbije i Rusije
Priština izglasava nezavisnost Kosmeta
Ukraden krov sa hrama Ljeviške
 


     


FastCounter by LinkExchange