GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čip za grip

Najveći problem u borbi protiv virusa, koji stalno menjaju svoj genetski kod (najpoznatiji i najopasniji je sigurno virus ptičjeg gripa), jeste sporost naučnika u praćenju ovog procesa i, posledično, spora reakcija farmaceuta pri stvaranju vakcina i lekova protiv virusa. Sve to će se promeniti: američki naučnici sa Univerziteta Kolorado stvorili su čip koji će za samo deset sati registrovati genetsku strukturu virusa, što je veliki korak unapred u odnosu na nekoliko dana, koliko je za identifikaciju do sada bilo potrebno.

CU-Boulder grip čip, kako je nazvan ovaj mališa, biće zato od velike pomoći pri naporima Svetske zdravstvene organizacije da koordinira borbu protiv epidemija i moguće pandemije virusnih oboljenja. Čip će u upotrebu u laboratorijama širom sveta ući krajem 2006. godine, a biće konfigurisan tako da će moći da analizira sve poznate vrste virusa gripa. Terenski test koji je napravljen krajem oktobra, i to na vrstama virusa H1N1 i H3N2 (najčešći oblici virusa koji napada ljude) i već čuvenom H5N1 (za one koji to ne znaju, virus ptičjeg gripa), pokazao je da je čip uspešan u više od 90 odsto slučajeva.

- Ovo je prvi put da je čip testiran van laboratorije i rezultati su prevazišli sva naša očekivanja - rekla je Kejt Raulen iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Atlanti, član tima koji je radio na razvoju čipa.

Od posebnog značaja, naglašavaju naučnici, jeste sposobnost čipa da prepoznaje mutacije virusa H5N1; ovo bi moglo da bude od presudnog značaja u borbi protiv daljeg širenja ptičje bolesti, ali i pri otkrivanju mutacije koja bi mogla da učini virus prenosivim s čoveka na čoveka.

- Ako se pojavi virus sa karakteristikama koje pripadaju i ptičjem i ljudskom gripu, znaćemo za to u roku od nekoliko sati - kaže Robert Kuhta, šef tima koji je radio na razvitku čipa.
Sledeći korak u primeni ovog čipa je razvitak prenosivog uređaja koji bi lekari nosili sa sobom i koji bi mogao da u najkraćem mogućem roku detektuje prisustvo mutacije i podatke pošalje u središte SZO u roku svega nekoliko sati.


vesti po rubrikama

^nauka

Spas za sve nas
Čip za grip
Odloženo poletanje "Arijane 5"
King Kong živeo pored ljudi
Gigantski teleskop
      


FastCounter by LinkExchange