GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Američki astronauti smislili plan za otklanjanje opasnosti od asteroida

Spas za sve nas

Ideja Edvarda Lua i Stenlija Lava je da gravitacija letelice teške 20 tona odvuče opasne asteroide sa putanje

Asteroidi koji udaraju u Zemlju i donose kraj života na njoj česta su tema holivudskih filmova i jedna od ljudskih opsesija. Zbog straha da će neki asteroid zaista udariti u našu planetu naučnici poslednjih godina pokušavaju da smisle način na koji bi mogli da se izbore sa ovom opasnošću. Prava rešenja do sada nisu ponuđena.

Nestala Minerva

Mini robot koji je trebalo da se spusti na površinu asteroida izgubljen je u akciji. Minerva, 10 centimetara dugačak robot, ispušten sa japanske sonde "Ha-jabusa" nestao je pre spuštanja na asteroid. On je napravljen da bi skupio informacije o Itokava asteroidu pre nego što se na njega spusti sama "Hajabusa".

Dvojica američkih astronauta Edvard Lu i Stenli Lav napravili su plan za zaustavljanje opasnih asteroida. I to vrlo jednostavan plan, prilično različit od svih dosadašnjih koji su podrazumevali upotrebu nuklearnog naoružanja. Oni predlažu da se pošalje u svemir velika raketa koja bi mogla da odvuče takve objekte od nas bez ikakvih pomagala. Ova letelica bi kružila oko asteroida i koristila gravitaciju da ga pomeri sa putanje.

Da li je to moguće? Iskusni astronauti tvrde da bi letelica teška 20 tona bila u stanju da tokom godinu dana bezbedno pomeri asteroid za 200 metara.
Naučnici veruju da bi veliki asteroid koji bi udario u Zemlju mogao da načini veliku štetu, pa čak i da dovede do nestanka života. Lu i Lav veruju da bi bilo neverovatno teško prikačiti letelicu za površinu čvrstog i kamenitog tela i izgurati ga direktno. Oni tvrde da je mnogo bolje i jednostavnije da svemirska letelica korišćenjem gravitacionih sila koje će nastati između rakete i asteroida pomeri ovo opasno nebesko telo sa putanje ka Zemlji.

Ova ideja je toliko oduševila neke naučnike da je predstavljena u londonskom Muzeju nauke.
- Najnovija ideja je neverovatno uzbudljiva ideja koju nisu izmislili pisci holivudskih filmova niti naučni teoretičari. Ovo je prava nauka koju su smislili iskusni astronauti. Oni su jednostavan naučni princip pretvorili u eksperiment svetskog značaja - kaže Rebeka Ričards, koja je osmislila izložbu.


vesti po rubrikama

^nauka

Spas za sve nas
Čip za grip
Odloženo poletanje "Arijane 5"
King Kong živeo pored ljudi
Gigantski teleskop
      


FastCounter by LinkExchange