GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gigant "Goldman Saks" kandidat za savetnika za privatizaciju NIS-a

Kupci u redu za rafinerije

BEOGRAD - Uslovi za privatizaciju Naftne industrije Srbije, a posebno rafinerija, nisu bili povoljniji u poslednjih 20 godina, pa se zato očekuje veliko interesovanje investitora. To će omogućiti vladi više opcija za privatizaciju NIS-a. Te opcije će dati vladi prostora da na najbolji način pomiri interese investitora, potrošača i države - zaključili su predstavnici konzorcijuma tri kompanije Goldman Saks, CA-IB i Altis kapital, koji je jedan od devet učesnika na tenderu za privatizacionog savetnika za NIS.

Država bi do kraja godine trebalo da odabere savetnika za NIS. Ovaj konzorcijum u poslednjih nekoliko godina obavio je oko 500 privatizacija širom sveta. Pol Šepira, zadužen za energetiku u Goldman Saksu, jednoj od najvećih investicionih banaka u svetu, istakao je da je svaka privatizacija u naftnoj privredi bitna za celu ekonomiju zemlje.

"Privatizacija nije samo transakcija, već proces, i odvija se postepeno. To je prilika da se reformiše važna privredna oblast i da se privuku dodatne investicije. Ova privatizacija uticaće i na poslovni imidž Srbije u svetu. Ukoliko pobedimo daćemo vladi sve instrumente da bi mogla da donese odluku", naglasio je Šepira. U stvaranju privatizacione taktike, dodao je on, imaćemo u vidu regionalna i svetska iskustva. Ove godine prema proceni Goldman Saksa u naftni sektor bi trebalo da bude uloženo oko 116 milijardi dolara.

"Ovo je malo jer je godišnje potrebno da se uloži 200 milijardi dolara. Prerađivački kapaciteti su danas isti kao pre 20 godina jer se ulagalo samo u povećanje efikasnosti, a ne u povećanje proizvodnje, dok se na drugoj strani tražnja stalno povećava i to će se nastaviti. Izgradnja nove rafinerije je dug i skup proces, pa je lakše ulagati u postojeće kapacitete", naglasio je Ričard Bronks, direktor Sektora za nova tržišta u Goldman Saksu.

V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

U igri Ašmor, Radulović i Delta
Cena benzina krpi drumove
Izvoz i uvoz bez carine
Kupci u redu za rafinerije
SPS uslovljava, Dinkić ne odstupa