GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izrael predložio povlašćen status za srpsku robu

Izvoz i uvoz bez carine

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da očekuje da će Izrael uskoro Srbiji dati status najpovlašćenije nacije, što znači da će se roba izvoziti, ali i uvoziti bez carine. Tadić je na kraju posete Izraelu kazao da će ministar finansija i ekonomije Ehud Olmert, posle "potpisivanja sporazuma o povlašćenosti obe nacije dovesti veliku delegaciju izraelskih privrednika jer je zajednički zaključeno da je to veliki izazov i za jednu i za drugu zemlju". Ova inicijativa potekla od Izraela.

Srbija je od 2000. godine do danas ostvarila suficit u razmeni samo te godine. U našem izvozu dominiraju proizvodi od gvožđa, građevinske mašine i nameštaj. Najviše uvozimo južno voće i sokove. Preduzeća koja najviše izvoze u Izrael su Valjaonica bakra Sevojno, RTB Bor - Fabrika bakarnih cevi Majdanpek, Target, Sloboda, Jasen, Trajal, Prva petoletka, Simpo, Institut Mihajlo Pupin, a najviše uvoze NIS, Galenika, Zorka, Župa, Hemofarm, Pan farma. Preduzeće "Ratko Mitrović'' i "Dom'' iz Beograda učestvovala su u izgradnji stanova i malih privrednih objekata u Izraelu. Trenutno je u Srbiji aktivno oko 70 izraelskih kompanija iz oblasti infrastrukture i građevinarstva.

U dosadašnjem toku privatizacije u Srbiji izraelske kompanije nisu imale zapaženo učešće, jer je jedino firma "Bet šems endžins" na aukcijskoj prodaji kupila Livnicu preciznih odlivaka u Adi, dok je "Breslauer" zainteresovana za kupovinu pivare u Jagodini i privatizaciju beogradskog Geneksa.

Iznos direktnih investicija iz Izraela u Srbiju je u stalnom porastu i 2004. je iznosio oko 300 miliona dolara i to u četiri kompleksa nekretnina u Beogradu - hotel u Rajićevoj ulici, TC "Ušće'', Aerodrom i poslovni centar "Airport siti" na Novom Beogradu. Izraelske firme su spremne da investiraju 600 miliona dolara u NIS i 200 miliona u infrastrukturu. Preduzeće Merhav je sklopilo sporazum sa IV Vojvodine o dugoročnom izraelskom ulaganju u rekonstrukciju irigacionog sistema Dunav-Tisa-Dunav i primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

M. O.


vesti po rubrikama

^ekonomija

U igri Ašmor, Radulović i Delta
Cena benzina krpi drumove
Izvoz i uvoz bez carine
Kupci u redu za rafinerije
SPS uslovljava, Dinkić ne odstupa