GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Skupština Srbije usvojila Zakon o javnim putevima

Cena benzina krpi drumove

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je Zakon o javnim putevima po kome će se Republička direkcija za puteve transformisati u javno preduzeće sa sopstvenim prihodima. Cilj transformacije je obezbeđivanje više novca za putnu mrežu Srbije. To javno preduzeće moći će bez državnih garancija da koristi kreditne linije, odnosno da brzo deluje u trenucima kada je neophodan novac za premošćavanje zastoja u gradnji. Zakonom je propisano i da se 10 odsto od postojeće akcize na benzin izdvaja u fond za puteve.

Đuraškoviću šesta firma

Beogradski preduzetnik Milo Đurašković kupio je najveće vojvođansko preduzeće za puteve - "Vojvođanski put" za 10,1 milion dinara, prenosi Tanjug. Novi vlasnik rekao je da je u to preduzeće uložio 5,1 milion dinara. Đurašković je i većinski vlasnik "Betonjerke" u Vladičinom Hanu i preduzeća za puteve u Vranju, Nišu i Kragujevcu i suvlasnik je Preduzeća za puteve "Beograd".

- Usvajanjem ovog Zakona posle 13 godina ponovo smo se vratili na sistem izdvajanja novca za putnu mrežu iz cene goriva. To je veoma pozitivan potez koji će sadašnjoj Direkciji za puteve omogućiti novi izvor prihoda, pošto ćemo ostati bez sredstava koja smo svake godine dobijali iz budžeta - ocenjuje Branko Jocić, direktor Republičke direkcije za puteve. Računica Direkcije pokazuje da će sledeće godine izdvajanjem 10 odsto od akcize na benzin Direkciji doneti nešto manje od pet milijardi dinara, dok je ove godine iz budžeta dobila 3,1 milijardu dinara.

- Sledeće godine očekujemo i oko pet milijardi dinara iz privatizacionih prihoda, a i ove godine dobili smo oko 7,6 milijardi dinara iz privatizacije putnih preduzeća. Pošto nas od sledeće godine više neće dotirati država, naš značajan izvor prihoda biće i od naplate putarine, što bi 2006. trebalo da nam donese 12 milijardi dinara. Dodatni izvor prihoda budućeg javnog preduzeća biće i naknada za komercijalne objekte, odnosno prihod od benzinskih pumpi od koje očekujemo oko dve milijarde dinara - navodi Jocić.

Sva ova sredstva, naglašava on, ipak neće biti dovoljna, pa se planira i uzimanje komercijalnih kredita. Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj dogovoreno je da transformacija Direkcije u javno preduzeće traje šest meseci.

A. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

U igri Ašmor, Radulović i Delta
Cena benzina krpi drumove
Izvoz i uvoz bez carine
Kupci u redu za rafinerije
SPS uslovljava, Dinkić ne odstupa