GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle godinu dana nastavlja se prodaja "Ce marketa"

U igri Ašmor, Radulović i Delta

Postoje dve varijante prodaje. Jedna je da u nadmetanju "Ašmora" i "Primera Ce" profitiraju mali akcionari. Druga, da "Ašmor" ne poboljša ponudu i tako firmu prepusti Raduloviću, Miškoviću i Beku

BEOGRAD - Kompanije "Primer Ce" i "Ašmor" dostavili su juče, poslednjeg dana, bankarske garancije za kupovinu akcija "Ce marketa", čime se nastavlja postupak preuzimanja ovog preduzeća, prekinut pre 13 meseci. Za dva dana trebalo bi da budu objavljene obe ponude i tada će se znati koju količinu akcija žele da kupe "Primer Ce" i "Ašmor", kao i koliko su spremni da plate za vlasništvo. Obe firme će imati šansu da poboljšaju prvobitne ponude, i to 28. novembra, s tim da akcionari mogu da prodaju svoje akcije zaključno sa 6. decembrom.

Državni deo

"Ce market" je privatizovan po starom zakonu kada je emitovano 202.000 akcija. Mali akcionari su većinski vlasnici dok je 24 odsto u Agenciji za privatizaciju. Dosada nije bilo trgovine na berzi dok je knjigovodstvena vrednost akcija. Važno je napomenuti da je "Ce market" suvlasnik u "Impi", "Industriji mesa Topola", "Zvezdari", "Milanu Toplici", poseduje oko 17 odsto u "Centrobanci", a ima i svoje preduzeće u Banjaluci.

Nejasno je, međutim, koja je uloga Miroslava Miškovića, vlasnika "Delte" u ovom poslu ako se zna da je pre dva meseca hteo da kupi većinski paket akcija "Ce marketa" od 51,5 odsto za oko 30 miliona evra preko udela novoosnovane firme KPACG. Cena po kojoj je bio spreman da otkupi akcije bila je 300 evra po komadu. Izvesno je da "Delta" i dalje ostaje u igri zato što je bila i nosilac konzorcijuma domaćih firmi koje su osnovale "Primer Ce. Inače, ova firma na čijem čelu je Slobodan Radulović, generalni direktor "Ce marketa", osnovana je s ciljem da se spreči da slovenački "Merkator", koji je u međuvremenu odustao, kupi naš najveći trgovinski lanac.

Sada, međutim, postoje dve varijante prodaje. Jedna je da u oštrom nadmetanju "Ašmora" i "Primera Ce" profitiraju mali akcionari, koji već dve godine vode bitku za slobodno raspolaganje svojim vlasništvom. Druga mogućnost je da "Ašmor" ne poboljša ponudu i tako prepusti Raduloviću, Miškoviću i Milanu Beku, kriznom menadžeru Salforda i "Knjaza Miloša", kupovinu "Ce marketa".

Naime, ovaj bivši ministar privrede pominje se kao biznismen koji će naknadno dokapitalizovati "Ce market" sa 32 miliona evra, što je prvi letos nagovestio Branko Pavlović, konsultant malih akcionara "Ce marketa". I pored ogromne imovine, od čega je preko 220 prodavnica, ovoj trgovini su nužne velike investicije da bi mogla da se izbori sa nadirućom konkurencijom, pre svega Miškovićem i njegovim Maksi diskontima i Pekabetom, ali i inostranih firmi kao što su "Merkator", "Vero" i "Metro".

Z. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

U igri Ašmor, Radulović i Delta
Cena benzina krpi drumove
Izvoz i uvoz bez carine
Kupci u redu za rafinerije
SPS uslovljava, Dinkić ne odstupa