GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 15. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novinar Glasa u centralnoj vojnoj kuhinji Komande kopnenih snaga

Kupus izbačen iz jelovnika

Ostale namirnice koje su korišćene za pripremanje obroka za vojsku pre trovanja, upotrebljavaju se i sada

NIŠ - Vojnici u niškim kasarnama od prošlog četvrtka ne jedu sveži kupus, jer je ovo povrće "osumnjičeno" za izazivanje zaraze, od koje je početkom novembra obolelo stotinak regruta.

- Tek kada Vojnomedicinska akademija okonča analize uzoraka hrane, definitivno ćemo znati šta se zaista desilo. Za sada, po preporuci Zavoda za preventivnu medicinsku zaštitu iz ishrane vojnika povukli smo samo kupus. Ostale namirnice koje su korišćene za pripremanje obroka za vojsku pre ovog događaja, upotrebljavaju se i sada, kaže Jovica Stojković, načelnik intendantske službe 211. oklopnog bataljona.

Komanda kopnenih snaga, juče je prvi put omogućila medijima da uđu u centralnu vojnu kuhinju u kasarni "Pantelej". Novinari su se uverili da se hrana čuva na adekvatan način i da se za vojsku spremaju kvalitetni obroci.

Hrana odgovara potrebama

Stojković navodi da vojnici imaju mogućnost da za ručak biraju između tri vrste jela, a za večeru i doručak na raspolaganju su im po dva menija. Kaže takođe, da je u obrocima uvek zastupljeno meso, te da smatra da hrana sasvim odgovara potrebama vojske.
- Ovde sam na odsluženju vojnog roka od septembra i zadovoljan sam ishranom. Ja sam jeo isto što i moji drugovi pa nisam oboleo. Jeo sam i kupus, ali nikakvih problema nisam imao. Ne znam šta se to sa njima desilo, iz naše jedinice je takođe oboleo jedan mladić, navodi vojnik Miloš Krstić iz Soko Banje.

- Hranu za vojsku obezbeđuje Savezno ministarstvo odbrane i odgovarajuće uprave, a nama se dostavlja preko 201. logističke baze koja je zadužena za snabdevanje kasarni od Negotina do Trgovišta. Za svaki artikal se tačno zna od koga se nabavlja, a namirnice imaju i odgovarajuće sertifikate. Bar jednom mesečno se obavlja sanitarna kontrola, pregledaju se radne površine i ljudstvo koje radi u kuhinji, dok je veterinarska služba zadužena za kontrolu namirnica životinjskog porekla. Takođe, Zavod za preventivnu medicinsku zaštitu dolazi u najavljene, ali i u nenajavljene kontrole, kaže Stojković.

Poljoprivredni proizvodi ne podležu veterinarskoj, niti drugoj kontroli, te otuda sumnja da je zarazu izazvao kupus. Ove namirnice nabavlja Komanda kopnenih snaga na osnovu tendera.

- Kupus je stavljen van upotrebe čim nam je Zavod javio da postoji sumnja da je on izazivač zaraze. Međutim, moram da naglasim da je do prošlog četvrtka vojska jela kupus, pa niko nije oboleo, navodi Stojković i dodaje da se ove namirnice nabavljaju od ljudi sa kojima Vojska sarađuje dvadesetak godina i da nikada ranije nije bilo sumnje u njihov kvalitet.

On naglašava da je sasvim nejasno kako je vojska obolela, jer je i 1. i 2. novembra kada je zaraza buknula, po redovnoj proceduri prvi hranu probao dežurni oficir i odobrio podelu obroka.

-U belešci koju je potpisao dežurni starešina, kapetan prve klase Saša Jović, navedeno je da je hrana ukusna i da je kuhinjsko-higijenski blok uredan. Istovetnu konstataciju uneo je i potpukovnik Dušan Đuričić, koji je sledećeg dana bio dežuran, kaže Stojković.
On naglašava da se hrana kojoj je istekao rok upotrebe, posebno čuva u vojnom magacinu i da se ne koristi za ishranu vojnika.

D.K.


vesti po rubrikama

^društvo

Kupus izbačen iz jelovnika
Sa pruge skrenulo šest miliona evra
Đaci uče iz falš knjiga
Usvojen zakon o dopingu
Rok za prijavu prosvetara za otpremnine ističe danas
Savet za borbu protiv korupcije traži pomoć