GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 12. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Proglašen dan žalosti posle bombaških napada na hotele u Amanu

Privedeno 120 osumnjičenih

Al kaida objavila da je za pokolj u Jordanu odgovorno četvoro Iračana

AMAN - U Jordanu je proglašen dan žalosti za žrtvama bombaških napada koje je irački ogranak terorističke mreže Al kaida izveo u tri međunarodna hotela u Amanu.
Prema zvaničnim podacima, poginulo je 56, a povređeno stotinak ljudi. Jordanski kralj Abdulah poručio je u obraćanju naciji da "Jordan nije uplašen". - To nas neće odvratiti od naše uloge da se borimo protiv svih vrsta terorizma - rekao je kralj.

U hotelu "Radison", jednom od napadnutih, meta je bio svadbeni prijem, a među žrtvama su bili očevi neveste i mladoženje Ašrafa al Halida. - Izgubio sam oca i tasta i nekoliko bliskih rođaka. Jedan moj dobar prijatelj izgubio je oba roditelja, a tašta mi se nalazi na odeljenju za intenzivnu negu u obližnjoj bolnici - ispričao je on Bi-Bi-Siju.

Jordanska policija privela je najmanje 120 osoba, uglavnom Iračana i Jordanaca, u potrazi za teroristima. - Ne znamo da li je iko od njih učestvovao u napadima ili pomagao bombašima samoubicama. Mnogi bi, jednostavno, mogli da budu nevini - rekao je policijski zvaničnik. Prema nekim informacijama, najmanje jedan od bombaša samoubica govorio je iračkim akcentom s ljudima u holu hotela "Hajat" pre no što je aktivirao eksploziv.

Četvoro Iračana, među kojima i jedna žena, izveli su trostruki samoubilački napad na luksuzne hotele u Amanu, saopštio je juče putem Interneta Al kaidin ogranak u Iraku. "Grupu koja je planirala, pripremala i izvela napade činila su tri muškarca Abu Habib, Abu Muaz i Abu Omaira. Četvrti član grupe je njihova prečasna sestra Om Omaira" - navodi se u saopštenju, javlja Srna.

Više stotina ljudi protestovalo je juče u Amanu zbog nasilja. Bivši jordanski general Ali Šukri, nekadašnji šef službe državne bezbednosti, a danas predavač na Oksfordu, kaže za britanski javni servis da veruje da je Al kaida odgovorna za napade jer operacija nosi obeležja te terorističke mreže. - Oni su već izvodili slične akcije u susednim zemljama i u Evropi. Bilo bi skoro nemoguće da neko ko ne poznaje Jordan uđe u zemlju i izvede takvu operaciju bez nekog oblika pomoći iznutra - dakle pomoći onih koji tu žive. Jordanskoj obaveštajnoj službi bilo je teško da sazna unapred za napade i eventualno ih spreči, jer kad napade vrše bombaši samoubice, oni najčešće deluju sami i posle njih nema tragova koji bi otkrili organizacione detalje akcije - rekao je.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Privedeno 120 osumnjičenih
Francuska ostaje otvorena
 


     


FastCounter by LinkExchange