GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 12. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zasejano tek pola od uobičajenih 600.000 hektara pšenice

Srbija će dogodine uvoziti žito

Tona pšenice sada košta 90 evra, a u 2006. neće biti jeftinija od 150 evra, pa je treba sejati, kažu u Fondu za žito

BEOGRAD - Setva pšenice ove godine kasni zbog kiša i usporenog branja kukuruza, pa je do prošle nedelje u Srbiji zasejano svega 340.000 hektara, što je nešto malo više od 50 odsto uobičajenih površina pod pšenicom. Vukosav Saković, direktor Jugoslovenskog fonda za žito kaže da je "malo pšenice zasejano da bi mirno čekali sledeću godinu". - Tona pšenice sada košta oko 90 evra, a ako se sledeće godine bude uvozila neće biti jeftinija od 150 evra po toni, pa je treba zasejati, iako je prošao optimalan rok - preporučuje Saković.

Milan Prostran, sekretar Udruženja za agrar u Privrednoj komori Srbije kaže da je pitanje da li će se i koliko još zasejati, a trebalo bi to učiniti na još bar 200.000 do 300.000 hektara, posebno jer je u optimalnom roku zasejano malo, pa pošto je taj posao kasnio pšenica će imati manji rod jer će se slabije bokoriti i biće manje otporna na hladnoću.

Seljaci se preorijentisali

Dragoljub Šišić, poljoprivrednik iz sela Radovci kod Požege, kaže da je ove godine zasejao oko pet hektara pšenice koliko i prošle, ali da je u tom području prosečna zasejana površina 20 ari. - Ovde se pšenica seje "ad hok", ljudi se uglavnom odlučuju na uzgajanje intezivnijih kultura. Imam mašine i znam koliki su troškovi uzgajanja na tako malim površinama, bolje bi bilo i da je ne seju. Ako se obračunaju svi troškovi proizvodnje, teško da će šta ostati - kaže ovaj poljoprivrednik.

- Ako se poseje manje nego obično, to neće biti dobro i Srbija će, ako ne u sledećoj zbog prelaznih zaliha, imati problema u 2007. godini. Ove godine je požnjeveno 2,1 milion tona i sa prelaznim zalihama to bi moglo da bude relativno dovoljno, ali će istovremeno biti i mamac za uvoznike da počnu da ugovaraju kupovinu u inostranstvu i pripremaju se da intervenišu na tržištu čim ponuda opadne. Oni koji ove godine zaseju pšenicu moći će da računaju na povoljniju cenu. Nije preporučljivo da pšenicu predugo čuvaju jer skladištenje košta. Država bi morala da brine da na neki način obezbedi hleb stanovništvu jer svi ostali prehrambeni artikli mogu da se zamene ili potrošnja smanji, osim hleba. Narod ne može da jede keks umesto hleba ali zato meso može da zameni povrćem - kaže Prostran.

Država se ove godine nije pretrgla u stimulaciji proizvodnje pšenice, pa su kredite mogla da dobiju samo individualna poljoprivredna domaćinstva ako su registrovana, a registrovano je svega 125.000 od 700.000. Ove godine se ne mogu očekivati rekordni prinosi između ostaloga i zato što je poskupelo seme, đubrivo i nafta pa će se štedeti na svemu. Za kilogram đubriva sada treba dati dva kilograma pšenice, a prošle godine bio je dovoljan jedan. Zato poljoprivrednici odustaju od setve, što nije dobro za državu jer će se žito uvoziti i odlivaće se devize, kaže Prostran.

PKB "Beograd" je ove godine smanjio setvu za 300-400 hektara. "Od proizvodnje merkantilne pšenice se ne može živeti ako se istovremeno ne seje i semenska čija je cena daleko povoljnija. Prošle godine svi troškovi proizvodnje na jednom hektaru iznosili su 60.500 dinara ako ako se izračuna da je prosečan prinos bio 5,4 tone i da se pšenica prodala po u proseku po 9,5 dinara zaradili smo u najboljem slučaju samo 51.300 dinara. Ove godine troškovi obrade zemljišta, đubriva setve i nafte iznose 32.000 dinara, a u to nisu ušli troškovi amortizacije, plata i drugi. Koliki će biti prinosi, troškovi žetve, cena pšenice i na kraju, eventualno zarada, još je velika nepoznanica", kaže mirko Martinović, direktor za razvoj u PKB "Beograd".

S. J.


vesti po rubrikama

^selo

Srbija će dogodine uvoziti žito
Spora privatizacija
Iz budžeta više para za poljoprivredu
Selice stigle u Srbiju
      


FastCounter by LinkExchange