GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 12. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bivše radnike Štofare policija sprečila da blokiraju autoput

Neće stečaj, žele da proizvode

PARAĆIN - Stotinak bivših radnika Industrije tekstila "Branko Krsmanović" u Paraćinu juče se ponovo okupilo ispred fabrike u znak protesta što italijanska firma "Dale karbonare", vlasnik dela fabrike, nije ispoštovala kupoprodajni ugovor, odnosno nije izmirila dug od 155.000 evra, iako je rok za uplatu bio 30. septembar. Pored toga, radnicima nisu isplaćena sva potraživanja, već samo 500 od ugovorenih 1.000 evra po radniku, niti je zaposleno 350 radnika kako je bilo predviđeno kupoprodajnim ugovorom.

Kolona nezadovoljnih štofaraca uputila se ka autoputu Niš-Beograd, kako bi njegovom blokadom skrenula pažnju na svoje probleme, ali ih je u tome, u samom centru grada, sprečila interventna jedinica SUP-a. Radnici su potom otišli pred opštinu gde je njihove zahteve saslušao Predrag Tomković, predsednik Skupštine opštine.

- Tražimo smenu Slobodana Tanića, stečajnog upravnika, zatim da nam opština pomogne da neprodat deo fabrike izađe iz stečaja kako bismo mogli da pokrenemo proizvodnju i zaposlimo 700 radnika, jer imamo biznis-program koji je podržala Vlada Republike Srbije, i da iz socijalnog programa dobijemo 100 evra po godini radnog staža - rekao je Miroslav Bogosavljević, član Odbora za zaštitu prava radnika Štofare.

Tomković je radnike podsetio da je Štofara izašla iz stečaja 31. avgusta 2004. godine, ali da ga je Trgovinski sud u Kragujevcu ponovo uveo 31. juna ove godine zbog toga što za šest meseci nije pokrenuta proizvodnja kako je bilo dogovoreno.

- Nije tačno da je uslov bio da pokrenemo proizvodnju za šest meseci, već da konstituišemo organe u roku od tri meseca od pravosnažnosti rešenja. Ono nije moglo da postane pravosnažno, jer je Sindikat, iako fabrika nije radila, uložio žalbu. Mi smo za to vreme ostvarili preko 100 kontakata sa poslovnim partnerima koji su bili spremni da kroz dokapitalizaciju i posebnu tehničku saradnju unaprede proizvodnju - odgovorio je Rade Marković, član Odbora za zaštitu prava radnika.

Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^Srbija

Neće stečaj, žele da proizvode
Neizvesnije, a bolje
Most traži reku
Veliki udar na džep
Proradili bageri
Nije akcident nego lopovluk
   
 


     


FastCounter by LinkExchange