GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 12. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Makedonski sastav "Mizar" večeras u klubu "Akademija"

Treće otkrovenje

BEOGRAD - Mizar, makedonska etnogotik atrakcija, nastupa večeras na Akademiji, u okviru promo turneje svog novog albuma "Terrible beauty is born" objavljenog za etiketu "Dalas rekords".

Posle duže pauze, ponovo su se okupili svi dosadašnji članovi ovog kultnog benda. Na sceni će se naći vokalni duo Risto Vrtev i Goran Trajkoski, Vladimir Kaevski (klavijature), Kiborg Gorazd Čapovski (gitara), Ilija Stojanovski (bas), Žarko Stojanovski (bubanj) i Zlatko Origanski (gitara).

Priča o ovom sastavu počinje još sredinom 80-ih. "Mizar" prevazilaze standardnu rok orijentaciju i osnivaju "Mizar - Drugo otkrovenje", kao fuziju pojanja, makedonskog etnosounda i dark muzike. Samo ime benda se na arapskom jeziku tumači kao "zvezda nade".

Sa gotovo drskom autentičnošću, "Mizar" se narednih godina kretao uzlaznom putanjom, što je rezultiralo prvom nagradom žirija na Omladinskom festivalu u Subotici i izdavanjem dva LP-a: "Mizar" (1987) i "Sweet dreams" (1991). Nedugo posle izdavanja drugog albuma, "Mizar" prestaje sa radom.

Godine 2002. originalni članovi se ponovo sastaju i formiraju "Mizar - Treće otkrovenje". Singl "Počesna strelba" (2003), brzo je dostigao sam vrh slušanosti i proglašen je najboljom makedonskom rok pesmom nakon raspada Jugoslavije.

S. M.


vesti po rubrikama

^kultura

Srećko i ja
Paranoja devedesetih
Treće otkrovenje
I "Amadeus" na sceni BDP
 


     


FastCounter by LinkExchange