GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 12. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Srbiji se visoki profiti ostvaruju i na raznim bankarskim uslugama

U banci košta i "dobar dan"

Račun se besplatno otvori, ali se gasi sa 300 dinara. Čak i slanje izvoda imejlom košta pet dinara

BEOGRAD - Bankari obećavaju da neće podizati kamate zbog pooštrenih mera NBS, ali i bez toga troškovi raznih transakcija su astronomski. Skoro svaki odlazak u banku košta, bilo da se uplaćuje novac na račun, podiže, traži izvod o stanju na računu, dobije opomena ili račun gasi. Većina banaka svojim klijentima ne naplaćuje podizanje gotovine, ali ako se uzima "keš" u nekoj drugoj banci, ona će klijenta "olakšati" za koji procenat. Čak i kada se menja oštećena novčanica, za banku se odvoji tri do pet odsto sume.

U EFG banci zatvaranje tekućeg računa košta 250 dinara, a isto toliko se mora dati i za opomenu za prekoračenje odobrenog minusa. U Delta banci klijenti imaju pravo na jedan besplatan izvod iz računa mesečno, dok svaki sledeći izvod u toku meseca košta pet dinara. Izdavanje raznih potvrda u Delta banci košta 300 dinara.

Minus u Poštanskoj papren

U Poštanskoj štedionici efektivna kamatna stopa koju naplaćuju na dozvoljeni minus je čak 48,15 odsto godišnje. Mesečna naknada za nedozvoljeni minus je 4,17 odsto, a naplaćuje se i efektivna kamatna stopa u visini zatezne kamate. Kamatne stope na kredite Poštanske štedionice su od 34,65 odsto do 49,13 odsto. Na mesečnom nivou to je od 2,55 do 3,55 odsto. S obzirom na to da ova štedionica ima više od milion klijenata sa tekućim računom - zarada je poprilična.

Vođenje računa u Komercijalnoj banci je 50 dinara mesečno. Izvod sa tekućeg u Meridijan banci košta 12 dinara, a izdavanje potvrda 120 dinara. Izvod u Vojvođanskoj banci na šalteru košta 20 dinara, a ako stigne na kućnu adresu takođe 20 dinara, plus poštanski troškovi. Ako ova banka izvod pošalje imejlom, to košta pet dinara.

U EFG, HVB i Delta banci uplata i isplata gotovine na dinarski račun obavlja se besplatno. Kod Meridijan banke isplata gotovine do 20.000 je bez provizije, a preko 20.000 dinara plaća se 0,6 odsto. Podizanje gotovine bez prethodne najave u vrednosti preko 200.000 dinara u Nacionalnoj banci Grčke košta 0,5 odsto te vrednosti. Za sumu od 200.000 dinara to košta 1.000 dinara. Folks banka naplaćuje slanje opomene po nedozvoljenom minusnom saldu 200 dinara, a slanje opomena za kašnjenje po kreditu 500 dinara.

Zatvaranje žiro-računa u Meridijan banci je 150 dinara, a izvod je 12 dinara. Centrobanka naplaćuje i otvaranje žiro-računa 50 dinara. Isplate sa žiro-računa u Hipo banci koštaju najmanje 50 dinara, a blokada računa po odluci suda čak 500 dinara. Vođenje žiro-računa bez stalnog priliva u Jubanci naplaćuje se 50 dinara mesečno. Otvaranje žiro-računa u Vojvođanskoj banci košta 150 dinara, a isplata minimum 20 dinara.

V. S. - M. O.


vesti po rubrikama

^ekonomija

U banci košta i "dobar dan"
Dalji rast privrede, ali i inflacije
Kamate će padati